Ministarstvo poljoprivrede RS naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ministarstvo poljoprivrede RS naložilo odstrel divljih svinja zbog afričke kuge

15.08.2019. 13:57 / Izvor: SRNA

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je, s obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Srbiji i šteta na usjevima koje ova divljač pričinjava u ovom entitetu jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištima, a posebno onima koja graniče sa Srbijom.

"Od odstrijeljenih divljih svinja uzimat će se uzorci koji će u saradnji sa Veterinarskim institutom `Dr Vaso Butozan` biti ispitivani na pojavu afričke kuge svinja", saopćeno je iz resornog ministarstva.

Kada je riječ o spriječavanju štete koju pričinjavaju medvjedi, Ministarstvo poljoprivrede je svim lovištima s područja RS izdalo obavještenje da se, bez obzira na lovostaj, može izvršiti vanredni odstrel pomenute divlje životinje ukoliko pričinjava štetu i predstavlja neposrednu opasnost po život i zdravlje ljudi, ali i imovinu.

Odstrel, kao i mjere gajenja, zaštite i korišćenja ove vrste divljači sprovode se isključivo u skladu sa zakonskim propisima i planskim dokumentima u lovištu, navode iz resornog ministarstva.

U Srbiji je nedavno utvrđena pojava afričke kuge svinje, a to su pokazale i analize uzoraka u inostranim laboratorijama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti