Ministarstvo privrede i UNDP pomažu mlade u razvoju poduzetništva

30.07.2019. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Ministarstvo privrede i UNDP pomažu mlade u razvoju poduzetništva

U saradnji i organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (KS) i UNDP-a, danas je održana prva info sesija za mlade osobe s područja Kantona.

U saradnji i organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (KS) i UNDP-a, danas je održana prva info sesija za mlade osobe s područja Kantona koja je imala za cilj potaći njihovog učešća u aktivnostima grant sheme za razvoj poduzetništva i podrške pokretanju novih statup kompanija.

Ove aktivnosti se provode u okviru realizacije projekta „Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta“ (EGG) kojeg finansira Ministarstvo privrede uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, dok u njegovoj realizaciji učestvuje i Služba za zapošljavanje KS.

U okviru ove sesije, organizatori su detaljno prezentirali javni poziv te ponudili sve neophodne informacije vezane za učešće u njemu. Ovim javnim pozivom su obuhvaćene mlade osobe starosti do 35 godina iz svih devet općina Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, planirani program podrške uključuje: izvođenje specijalističkog višednevnog poduzetničkog treninga za oko 80 polaznika, bespovratnu finansijsku podršku za realizaciju oko 55 najbolje ocijenjenih biznis planova uz maksimalan iznos podrške po jednom biznis planu u iznosu od 15.000 KM, mogućnost da odabrani korisnici programa sa Službom za zapošljavanje KS potpišu prateće ugovore o sufinansiranju troškova obaveznih doprinosa na plate tokom prve godine poslovanja te mentorsku podršku i praćenje tokom prve godine poslovanja.

Krajnji rok za podnošenje prijava je srijeda 07. august ove godine do 17:00 sati.

Ministarstvo privrede KS planira ove godine provesti tri programa podrške zapošljavanja mladih i finansirati ih sredstvima od 2.000.000 KM. Zajedno sa UNDP-em i ostalim partnerima Ministarstvo želi ohrabriti mlade ljude u Kantonu Sarajevo te im dati konkretnu podršku u pokretanju vlastitih biznisa, kako bi i naša zemlja popravila svoju trenutnu lošu poziciju na regionalnoj i evropskoj ljestvici provođenja ove vrste razvojnih projekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti