Ministarstvo privrede KS planira implementaciju kredita od 7 mil KM za nova radna mjesta

26.02.2008. 11:30 / Izvor: Fena

Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić posjetio je jučer firme "Begex" d.o.o. Hadžići, "Rajz" d.o.o. Hadžići i "DTS Šped" d.o.o. Sarajevo, korisnike povoljnih kredita Ministarstva privrede u 2007. godini.

Cilj posjete ovim privrednim subjektima bio je sagledavanje efekata odobrenih kredita te adekvatna priprema za novu kreditnu liniju od 7.000.000 KM, koliko je planirano da se implementira u ovoj godini.

"Efekti odobrenih kredita za ove tri firme su vidljivi i završetak objekata očekuje se uskoro. Kranji efekti bit će u novom upošljavanju, novoj proizvodnji i to će vrlo brzo uslijediti", kazao je ministar Šarić, naglasivši da svaki od ovih objekata višestruko premašuje vrijednost odobrenih iznosa, ali da su iznosi odobreni u granici budžetskih mogućnosti.

Vlada KS-a je putem Ministarstva privrede KS-a i Raiffeisen banke u prošloj godini implementirala kredita od 6.000.000 KM za 43 privredna subjekta s područja Kantona Sarajevo.

Ministar Šarić je kazao da će za ovu godinu narednih dana biti raspisan javni poziv za izbor najkvalitetnije banke koja će dostaviti svoje uvjete za odobravanje kredita.

"Naši su ponovno zahtjevi da to bude što povoljnije i da bude što duži rok povrata. Za 2007. godinu kamata je bila 3,99 s greis periodom od godinu dana, a rokom povrata od pet godina", kazao je ministar Šarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti