Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS: Izvršena provjera djelotvornosti uvođenja video nadzora nad radom stanica tehničkog pregleda

20.01.2010. 11:18 / Izvor: eKapija.ba
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS: Izvršena provjera djelotvornosti uvođenja video nadzora nad radom stanica tehničkog pregleda

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo je radi prevencije zagađenja zraka obavilo provjeru djelotvornosti uvođenja videonadzora nad radom stanica tehničkog pregleda, u pogledu kontrole mjerenja ispušnih gasova iz vozila.

Kako je saopćeno iz Pres-službe Kantona Sarajevo, provjera je izvršena putem detaljne stručne analize izvještaja koje su dostavile stanice tehničkog pregleda za juni, juli i august, a koji su sastavni dio Registra emisije ispušnih gasova iz motornih vozila.

Nasuprot očekivanjima da će, uvođenjem videonadzora u Federaciji BiH, putem ovlaštene stručne institucije, Instituta za privredni inženjering iz Zenice, biti eliminirani dosadašnji propusti u radu stanica tehničkog pregleda, ponavljaju se iste greške na koje je ovo ministarstvo i ranije ukazivalo, ističe se u saopćenju.

Uočen je samo povećani broj vozila kod kojih je obavljen tehnički pregled, što govori u prilog činjenici da su se u prethodnom periodu vozila registrirala bez dolaska u stanice tehničkog pregleda, na što je ovo ministarstvo također upozoravalo.

I dalje su prisutne nezakonitosti u radu stanica tehničkog pregleda, kao što su nepoznavanje metoda mjerenja od kontrolora, manipuliranje podacima o izvršenom mjerenju, odnosno ovjeravanje tehničkog pregleda, iako su izmjerene nedozvoljene emisije ispušnih gasova.

S obzirom na to da od efikasnijeg rada stanica tehničkog pregleda ovisi tehnička ispravnost i sigurnost vozila te smanjenje zagađenosti zraka i očuvanje zdravlja stanovništva, Ministarstvo je detaljan izvještaj o obavljenoj kontroli dostavilo nadležnom Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija i drugim organima za preduzimanje potrebnih mjera.

Zbog toga Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a očekuje pojačani angažman na kontinuiranoj provjeri rada stanica tehničkog pregleda, koja je do sada dostigla skromne domete samo u smislu onemogućavanja fiktivnih pregleda vozila.

Također su napomenuli da su preduzete aktivnosti u funkciji onemogućavanja ugrožavanja kvaliteta zraka od motornih vozila, što je u KS-u posebno izraženo posljednjih godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti