Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH: Bez konkursa potrošili milione

01.08.2012. 10:29 / Izvor: Nezavisne novine
Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH: Bez konkursa potrošili milione

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH prošle godine podijelilo je oko 2,7 miliona KM budžetskog novca bez konkursa i kriterija.

Uz to je dio tog novca otišao na ime organizacija civilnih invalida, koje zapravo to nisu. Osim ovoga, Ured za reviziju institucija u FBiH je, u izvještaju o prošlogodišnjem finansijskom radu tog ministarstva, u pitanje doveo namjensku potrošnju oko tri miliona KM, jer Ministarstvo nije kontrolisalo trošenje tog novca niti su korisnici dostavili dokaze o namjenskom utrošku.

Riječ je o transferima za organizacije civilnih invalida, Savez logoraša BiH, Fond za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida i Institut za medicinsko vještačenje.

"Transfer za organizacije civilnih invalida iznosio je 750.000 KM i sredstva su dodijeljena za 29 korisnika. Izbor korisnika je izvršen bez javnog poziva za dodjelu sredstava i kriterija pri čemu nije pružena mogućnost svim organizacijama civilnih invalida da apliciraju. Sa korisnicima nisu zaključivani ugovori. Sredstva su dodjeljivana i korisnicima koji se ne mogu smatrati organizacijama civilnih invalida", istakli su federalni revizori.

Tako je 20.000 KM dobila Udruga za razvoj civilnog društva "Libertas" Široki Brijeg, 11.000 KM Udruga za poticanje odvikavanja od svih oblika ovisnosti "Zdraviji život" Široki Brijeg, 7.000 KM Udruga za poticanje ruralnog i regionalnog razvoja "Obzor" Široki Brijeg, 5.500 KM Dom za stare i nemoćne "Sv. Josip Radnik" Ljubuški.

Dajući negativno mišljenje Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH, revizori su utvrdili da je za održavanje baze podataka neratnih invalida i civilnih žrtava rata u prošloj godini dato 269.000 KM firmi "COMP 2000" bez provedene zakonske procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača. Sa tom firmom nije zaključen ni ugovor, a sredstva su fakturisana prije nego što je Vlada BiH usvojila program utroška.

"Propusti se konstatuju od 2005. godine. Od 2005. do 2011. godine navedenom dobavljaču Ministarstvo je doznačilo iznos od 2.038.594 KM", naveli su revizori.

Kapitalni transferi od 1,7 miliona KM raspoređeni su bez kriterija, programa raspodjele i javnog objavljivanja, a revizori su konstatovali i da 698.366 KM od ove ukupne cifre zapravo nisu kapitalna ulaganja. Ovaj novac dat je zavodima za zaštitu djece i omladine Pazarić, za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Fojnica, te Bakovići i Zavodu za odgoj muške djece i omladine Sarajevo.

"Prema odlukama, sredstva su trebalo da se troše za proširenje kapaciteta, nabavku opreme i poboljšanje uslova boravka štićenika, socijalno i zdravstveno zbrinjavanje, osposobljavanje za samostalan život, provođenje radne aktivnosti, stvaranje uslova za funkcionisanje ustanova, koji se ne mogu smatrati kapitalnim izdacima", navodi se u izvještaju revizora.

Revizori su osporili i ulaganje kapitalnih sredstava u zgradu Zavoda za vaspitanje ženske djece i omladine Ljubuški, jer nije utvrđena djelatnost zavoda niti vlasništvo nad zgradom. U ovom slučaju je fakturisano 502.100 KM izvođaču radova "Kons" Ljubuški bez dokumenta koji bi potvrdio da su radovi i izvršeni.

Osim toga, zamjereno je što je Ministarstvo iskazalo 15,2 miliona KM obaveza prema invalidima, iako za dio duga ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi se potvrdio iznos obaveza i broj korisnika.

Vjekoslav Čamber, ministar rada i socijalne politike FBiH, nije se javljao na telefon.

Savjetnici primani bez staža i ispita

Savjetnici ministra rada i socijalne politike FBiH imenovani su prošle godine, a da nisu imali potrebni radni staž ni položen stručni ispit.

"Dva savjetnika ne ispunjavaju uslove predviđene Pravilnikom koji se odnose na radni staž od pet godina radnog iskustva u struci. Jedan je imenovan sa tri godine i četiri mjeseca radnog staža, a drugi sa svega sedam mjeseci radnog staža. Takođe, iako je Pravilnikom kao jedan od uslova za radno mjesto savjetnika predviđen i položen stručni ispit, tri od ukupno četiri imenovana savjetnika ne posjeduju položen stručni ispit", stoji u izvještaju revizora.

Revizori su konstatovali da je to ministarstvo primalo državne službenike i namještenike koji nisu ispunjavali uslove u vezi s potrebnim radnim stažom.

Inače, na bruto plate 85 zaposlenih u Ministarstvu rada i socijalne politike FBiH potrošeno je nešto više od dva miliona KM. Revizori su osporili i isplatu 61.456 KM za ugovore o djelu, kao i 26.750 KM izdataka za komisije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti