Vijesti

Ministarstvo saobraćaja i veza RS-a i Mašinski fakultet potpisali ugovor o tehničkom pregledu vozila

06.01.2009. 14:50 / Izvor: Oslobođenje

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Čubrilović i dekan Mašinskog fakulteta Miroslav Rogić potpisali su ugovor o obavljanju stručnih poslova iz oblasti tehničkih pregleda vozila.

Ovim ugovorom definisani su poslovi koje će obavljati stručna institucija, a to su: uvezivanje stanica za tehnički pregled u jedinstven informacioni sistem, obrada i analiza podataka iz oblasti tehničkog pregleda, stručno osposobljavanje kontrolora i voditelja na stanicama, kao i drugi prateći poslovi, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Rad stanica za tehničke preglede je odnedavno u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza i shodno važećim propisima iz ove oblasti proveden je postupak javne nabavke te je za stručnu instituciju izabran konzorcij Mašinski fakultet iz Banje Luke, kao nosilac Konzorcija, Saobraćajni fakultet iz Doboja, EIB Internacional, Centar za motorna vozila Banja Luka i Audioteks Banja Luka.

Čubrilović je dodao i to da je 76 stanica za tehničke preglede ispunilo uslove za rad po važećim propisima, od njih 190 koje trenutno rade, dok je za 14 stanica u toku izdavanje odobrenja. Čak 100 stanica nije obavijestilo Ministarstvo o ispunjavanju uslova, iako je svaka od njih posebno obaviještena o roku u kome mora otkloniti uočene nedostatke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti