Ministarstvo sigurnosti: Situacija na području BiH još uvijek kritična

16.05.2014. 10:59 / Izvor: eKapija.ba
Ministarstvo sigurnosti: Situacija na području BiH još uvijek kritična

Situacija na području Bosne i Hercegovine uzrokovana poplavama još uvijek kritična, iako vodostaji rijeka polako opadaju. Općine Maglaj i Doboj su potpuno pod vodom, te je prekinuta putna komunikacija do ovih gradova.

Situacija na području Bosne i Hercegovine uzrokovana poplavama još uvijek kritična, iako vodostaji rijeka polako opadaju.

Općine Maglaj i Doboj su potpuno pod vodom, te je prekinuta putna komunikacija do ovih gradova.

Kritična situacija je i u općinama Doboj Jug, Šekovići, Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Kotor Varoš, Petrovo, Mrkonjić Grad, Sapna, Gračanica, Gradačac, Kakanj, Olovo, Breza, Visoko, Zenica, Kladanj, Tuzla, Banovići, Lukavac...

Poplave su pokrenule veliki broj klizišta i blokiran je veći broj magistralnih i regionalnih puteva. Brojni mostovi su urušeni, a neki dijelovi gradova i naselja su bez električne energije i pitke vode. Radi se na prokopavanju puteva da bi se mogla uspostaviti putna komunikacija do odsječenih naselja.

Sve raspoložive snage spasilačkih ekipa, policije, vatrogasaca, gorskih službi spašavanja, rafting klubovi i lokalno stanovništvo su na terenu i ulažu nadljudske napore da evakuiraju ugroženo stanovništvo.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su i jutros angažovane od ranih jutarnjih sati na teritoriji općina Šekovića, Maglaja i naselja Matuzići da evakuiraju ugroženo stanovništvo.

Nakon upućenog zahtjeva za međunarodnu pomoć Ministarstvo sigurnosti BiH je ostavrilo dobru saradnju s brojnim državama i organizacijama.

Pomiđena je pomoć Hrvatske, SAD, Turske i Slovenije i brojnih međunarodnih organizacija.

Također, putem Operativno-komunikacijskog centra 112 koordinira se prebacivanje spasilačkih ekipa iz Bosne i Hercegovine iz Hrvatske na ugrožena područja, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti