Ministarstvo trgovine i turizma RS kroz edukativne projekte upoznaje potrošače sa njihovim pravima

11.02.2011. 15:35 / Izvor: eKapija.ba
Ministarstvo trgovine i turizma RS kroz edukativne projekte upoznaje potrošače sa njihovim pravima

Ministarstvo trgovine i turizma RS ove godine provest će projekat "Edukacija javnosti o značaju zaštite prava potrošača". U okviru projekta provest će se aktivnosti na edukaciji potrošača u Republici Srpskoj u cilju podizanja znanja i upoznavanja potrošača sa njihovim pravima i načinima zaštite istih.

U ovom kontekstu biće organizovano i niz savjetovanja, medijskih kampanja kako bi se ispunili svi zacrtani ciljevi.

Kancelarija za zaštitu potrošača u narednom periodu, osim aktivnosti u vezi izrade normativnih akata, planira i nadzor nad realizacijom projekata iz oblasti zaštite potrošača, koji su finansirani u skladu sa godišnjim programom za zaštitu potrošača u Republici Srpskoj za 2010.godinu, a čija realizacija je predviđena u prvom kvartalu 2011. godine.

"Sredstva u iznosu od 56.800 KM izdvojena su za osam projekata koja će realizovati udruženja za zaštitu potrošača sa cijelog područja Republike Srpske , a to su: `Zvono` Bijeljina, `Plava sfera` i `Pokret potrošača` iz Banjaluke, `Don` Prijedor, `Oaza` Trebinje, `Zlatica` Zvornik, `ToPeeR` Doboj i `Potrošač` iz Gradiške", kažu u Ministarstvu trgovine i turizma RS, naglašavajući kako realizacijom projekata iz oblasti informisanja i edukacije potrošača, kao i sufinansiranjem materijalnih i režijskih troškova za rad udruženja potrošača, imaju za cilj da se u RS ojačaju rad ovakvih udruženja.

Ističu, kako je od opšteg interesa da se pažnja javnosti usmjeri na problematiku zaštite prava potrošača i to kroz aktivno djelovanje i medijsko istupanje kako predstavnika udruženja, tako i predstavnika vladinog sektora.

Budžetom za 2011. godinu osigurana su i sredstva u iznosu od 100.000 KM koja će se planski utrošiti za podizanje nivoa zaštite potrošača putem aktivnosti Kancelarije za zaštitu potrošača, kao i putem podrške u radu udruženja, u skladu sa usvojenom politikom i odgovarajućim propisima.

E. Kokor

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti