Ministri ekonomije zapadnog Balkana: Zajedničkim djelovanjem privući investitore

06.07.2018. 09:27 / Izvor: Akta.ba
Ministri ekonomije zapadnog Balkana: Zajedničkim djelovanjem privući investitore

Naredni sastanak se očekuje u Londonu 9. jula, a pozitivne poruke sa skupa još jedan su poziv na zajedničko djelovanje.

U Beču je održan sastanak ministara ekonomije zapdanog Balkana, čime je otvorena serija zajedničkih sastanaka, a fokus će svakako biti prilike za napredak i saradnju.

Učesnici su razgovarali o regionalnom ekonomskom području i mogućem progresu u regionalnoj integraciji, ali i o digitalnom razvoju kao jednom od najvažnijih stubova u razvoju regionalne ekonomske agende u budućnosti.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović je u svom obraćanju na plenarnoj sesiji istakao da, bez obzira na to što je ovo izborna godina, Bosna i Hercegovina daje značajan doprinos implementaciji regionalnog akcionog plana za uspostavu regionalnog ekonomskog područja.

On je također istakao da je Bosna i Hercegovina implementirala najvažnije elemente agende za CEFTA sporazum uključujući i formiranje Odbora za olakšavanje trgovine. Ministri su tokom dana usvojili i ministarske zaključke u kojima je fokus stavljen na digitalni transfer i daljnju podršku razvoju obrazovnog sistema kao i tzv. pametnom razvoju zapadnog Balkana.

Naredni sastanak se očekuje u Londonu 9. jula, a pozitivne poruke sa skupa još jedan su poziv na zajedničko djelovanje na privlačenju novih investicija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti