Ministri finansija G7 poručili SAD-u da izbjegne trgovinski rat

03.06.2018. 15:20 / Izvor: Fena
Ministri finansija G7 poručili SAD-u da izbjegne trgovinski rat

Američki predsjednik Donald Trump još ima vremena da izbjegne trgovinski rat oko carina.

Američki predsjednik Donald Trump još ima vremena da izbjegne trgovinski rat oko carina najavljenih Kanadi, Evropskoj uniji i Meksiku, kazali su ministri finansija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 na susretu u kanadskom turističkom odredištu Whistleru.

Američkom ministru finansija Stevenu Mnuchinu jasno je rečeno da je sada na Sjedinjenim Državama da izglade stvari i izbjegnu trgovinski rat, rekli su diplomati nakon sastanka održanog uoči samita zemalja G7 iduće sedmice u Kanadi.

"Još imamo nekoliko dana da se poduzmu potrebni koraci kako bi izbjegli trgovinski rat između Evropske unije i SAD-a, i kako bi se izbjegao trgovinski rat između zemalja G7", kazao je novinarima francuski ministar finansija Bruno Le Maire, prenosi Al Jazeera Balkans.

"Loptica je u kampu SAD-a, na američkoj je administraciji da donese prave odluke i izgladi situaciju te ukloni poteškoće", dodao je francuski ministar.  

Kanada i EU su slučaj prijavile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) izazvane carinama od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija koje je Trump objavio u četvrtak. Meksiko je također pogođen uvođenjem carina. 

Kanada je zaprijetila uvođenjem protivmjera Sjedinjenim Državama koje bi se odnosile na uvoz poljoprivrednih proizvoda, što bi moglo pogoditi ruralna područja SAD-a, gdje Trump ima mnogo pristaša.

EU je također saopćila da će blok primijeniti carinske protivmjere.

Ovakvo potpuno neslaganje neuobičajeno je za grupu G7, koja okuplja najjače svjetske ekonomije: SAD, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan i Britaniju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti