Ministri regije: Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe

07.08.2017. 13:59 / Izvor: Agencije
Ministri regije: Hrvatska mora hitno ukinuti diskriminatorske odredbe
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu je završen sastanak nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru.

Ministri trgovine i poljoprivrede iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, na današnjem vanrednom sastanku u Sarajevu, zatražili su od Vlade Hrvatske održavanje hitnog sastanka tokom ove nedjelje te  "da ukine diskriminatorske odredbe" iz Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Hrvatskoj, kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja. 

Po novom pravilniku naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura).

Otežavajuću činjenicu predstavlja to što se pregled plaća po vrsti voća i povrća, tako da pošiljka koja sadrži više vrsta ima obavezu plaćanja po 270 eura za svaku vrstu voća.

"Utvrdili smo da su na taj način ugroženi ekonomski interesi proizvođača iz BiH, Srbije i Crne Gore i Makedonije",  kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na pres-konferenciji nakon sastanka.

Istakao je da se telefonski čuo sa ministrom poljoprivrede Hrvatske Tomislavom Tolušićem, koji je izrazio spremnost za rješavanje problema u vezi sa Pravilnikom. 

Nadležni ministri iz regiona donijeli su zaključke u kojima su nadležnim predstavnicima u Hrvatskoj poručili da cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati stvarnim troškovima postupka i da ne predstavlja posrednu zaštitu domaćih proizvoda ili posredno oporezivanje uvoza.

"Ta cijena treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u odnosu na cijene koje važe u zemljama regiona i u EU", dodao je Šarović. 

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da današnji sastanak resornih ministara nije uperen protiv bilo koga, već je usmjeren na zaštitu ekonomskih interesa ovih zemalja i omogućavanje slobodnog protoka roba.

"Ne želimo da uđemo u spiralu mjera i kontramjera, ali bićemo prinuđeni da to uradimo, ako se ova stvar ne riješi na sljedećem sastanku, za koji vjerujem da bi trebalo da bude održan do kraja sedmice", rekao je Ljajić na konferenciji za novinare.

Sastanak je bio usmjeren na to da se omogući slobodan protok roba i da se zaštite ekonomski interesi BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. 

U tom smislu, ministri su pozvali Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog problema radi poštovanja principa slobodne trgovine, a u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pored ministra Šarovića sastanku su prisustvovali i nadležni ministri iz Srbije, Makedonije i Crne Gore -  Rasim Ljajić, Ljupčo Nikolovski i Dragica Sekulić, koji su predložili da se naredni sastanak sa nadležnim ministrom u Vladi Hrvatskedo održi kraja ove sedmice u Podgorici.  

Srna/Fena

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti