Miodrag Ilić, direktor "Nil Data Communications" - Želimo da raširimo IT operacije na zemlje bivše SFRJ

02.03.2010. 14:30 / Izvor: eKapija.ba
Miodrag Ilić, direktor 'Nil Data Communications' - Želimo da raširimo IT operacije na zemlje bivše SFRJ

"Nil Grupa" jedan je od lidera u IT sektoru Slovenije, a 2009. godine je proslavila 20 godina poslovanja. Tada je i na tržištu Srbije je registrovana kompanija "Nil Data Communications", ćerka firma "Nil Grupe".

O tome koliko su zadovoljni prvom godinom poslovanja, brzim napredovanjem u saradnji sa "Cisco" integratorom i najvažnijim realizovanim projektima, za "eKapiju" govori direktor kompanije Miodrag Ilić.

"Postojimo nepunih deset mjeseci na tržištu Srbije, i za to vrijeme smo uspostavili značajne kontakte kako u Srbiji, tako i u regionu. Fokus poslovanja nam je na zahtjevnom segmentu "Service Provider", kao i "Enterprise tržištu", ističe Ilić.

Prema njegovim riječima, većina opreme koju koriste je "Ciscova", te se trude da zasluže što više certifikata te kompanije,a nedavno su promovisani i kao "Cisco SP Video Partner".

O prednostima u poslovanju koje donosi "Cisco" certifikacija, Ilić kaže da kompanija koja nema određene certifikate nema pravo da naručuje opremu od "Cisco"-a.

"Takođe, "Cisco" ima dio sajta koji se zove "Partner lokator", preko kojeg ukucavanjem ključnih riječi dobijate kompanije koje su certifikovane i koje su najbolje u traženoj oblasti. Tako "Cisco" ima ulogu medijatora, budući da u brojnim državama ima lokalna predstavništva preko kojih može da utiče na potencijalne partnere", pojašnjava Ililć.

Prema njegovim riječima, jedan od najznačajnijih realiziranih projekata ove kompanije je uvećanje Internet kapaciteta, u jednom o najvećih kablovskih operatera u Bosni i Hercegovini, grupaciji kompanija HS, HKB i M&H Company iz Sarajeva.

"Zahvaljujući ukazanom povjerenju i ove godine radimo na važnom projektu povećanja Internet bezbjednosti na mreži kablovske HS, kao i ukupnom povećanju Internet kapaciteta", ističe Ilić.

"Nil Grupa" osim sjedišta u Sloveniji i vaše kompanije u Srbiji posjeduje i kompanije u Hrvatskoj, Austriji, ali i SAD i Južnoj Africi, a u skorijoj budućnosti žele da rašire operacije i na zemlje bivše SFRJ.

"To je dio naše vizije i misije - da damo adekvatnu IT podršku svim kompanijama koje u nama vide adekvatnog partnera. Za sada pokrivamo Srbiju, BiH i nastojimo da se pozicioniramo i u Crnoj Gori. Ali i Grupi je fokus Balkan, pa ostatak Evrope i Afrika. Naime, "Cisco" je nedavno svoju pažnju usmjerio na Afriku, kao tržištu sa najbržim rastom u IT razvoju, a budući da je "Nil Grupa" fokusirana na "Cisco", vrlo često prati i fokuse tog IT integratora", kazao je Ilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti