Mišić: Reforme ne odražavaju potrebe radnika

23.12.2016. 10:03 / Izvor: SRNA
Mišić: Reforme ne odražavaju potrebe radnika

Mišićeva je rekla da je neophodna odlučnija borba protiv sive ekonomije, te kritikovala inspekciju rada.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je da Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2017-2019. godina ne odražava potrebe radnika u Srpskoj, koji su nezadovoljni.

Mišićeva je rekla da je ovaj dokument, koji proizilazi iz Reformske agende, veoma važan, ali da neće dati očekivane rezultate, odnosno povećanje životnog standarda građana.

Ona je navela da je sindikat predlagao deset ključnih mjera, od kojih neke nisu našle mjesto u ovom dokumentu, a one koje jesu nisu koncipirane u željenom pravcu - boljeg života građana.

Mišićeva je rekla da je neophodna odlučnija borba protiv sive ekonomije, te kritikovala inspekciju rada.

"Jedna trećina BDP-a je u sivoj ekonomiji. Imamo zakone, ali se ne sprovode, te trpe radnici, fondovi. Tražimo reformske mjere koje će da se uhvate u koštac sa sivom ekonomijom", rekla je Mišićeva tokom obraćanja narodnim poslanicima.

Ona je istakla da je sindikat tražio drugačiju organizaciju inspekcije rada, jer nestručni kadar ne može postići rezultat.

Mišićeva je navela da za mjesec dana inspekcija pronađe tri radnika koji rade na crno, te da je to slab rezultat, s obzirom da bi se za jedan dan sigurno moglo naći i 100 takvih radnika, i poručila da inspekcija mora imati stručne ljude i dobre uslove za rad.

Ona je rekla da je neophodno donijeti zakon koji će definisati uplatu doprinosa radnicima bez obzira na vlasništvo kapitala, te ocijenila da je situacija kritična u zdravstvenom sektoru u kojem nema uplate doprinosa i zdravstveni kadar odlazi u inostranstvo.

Ona je navela da je neophodno donijeti i zakon o zabrani zlostavljanja na radnom mjestu, te izmijeniti zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za nezaposlenost.

Predsjednik Konfederacije sindikata Srpske Obrad Belenzada smatra da Prijedlog programa ekonomskih reformi za period 2017-2019. godina ne nudi značajne promjene, te konstatuje da je na sceni loše upravljanje privredom, da je važno završiti proces privatizacije i stimulisati domaću proizvodnju, s obzirom na veliki uvoz, a slab izvoz.

"Uvozimo vodu, a ne izvozimo gotovo ništa. Ne može voda biti skupa kao mlijeko", rekao je Belenzada.

On je istakao da je Konfederacija sindikata protiv smanjenja plata i stalnog poskupljenja proizvoda.

Belenzada je rekao da je neophodno rasterećenje privrede, ali da su u privredi  najugroženija kategorija radnici koji rade po osam, deset i više sati, a koriste godišnji odmor od dvije sedmice.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske Goran Račić rekao je da privredu u Srpskoj karakteriše nizak nivo privredne aktivnosti, samo 9.500 privrednih društava, BDP od 9,135 milijardi KM, visoka stopa nezaposlenosti i negativan spoljnotrgovinski bilans.

On je dodao da su privrednici predlagali mjere koje se odnose na povećanje investicija i zapošljavanje i rast BDP-a po stopi od četiri odsto.

"Mjere koje smo predložili i za koje smo očekivali da će se naći u ovom dokumentu su rasterećenje privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih opterećenja, zatim smanjenje javne potrošnje kroz reformu javne uprave, smanjenje broja zaposlenih, povećanje efikasnosti i ekonomičnosti, usklađivanje plata sa platama u privredi, strukturiranje javnih preduzeća s ciljem boljeg poslovanja", naveo je Račić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti