Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mistral Technologies: Tim koji odlikuje tehnička izvrsnost uskoro zapošljava

02.03.2018. 11:54 / Izvor: Akta.ba

Softveri koji se koriste u američkim kinima i teatrima, telekomunikacijskim kompanijama i mnogim drugim su "made in BiH".

Proizvod je to 111 programera i programerki Mistral Technologies – bh. kompanije koja je u IT sektoru prepoznata kao jedan od lidera i kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca.

Uz razvoj mobilnih i web aplikacija, Mistral izrađuje kompleksne informatičke sisteme za neke od najvećih kompanija u SAD-u. Rješenja koja kreiraju i nude klijentima su rezultat uhodanog timskog rada i kontinuiranog usavršavanja koje je imperativ u Mistralu.

Mersed Čamdžić, direktor Mistrala u razgovoru za portala Akta.ba kaže da prije svega ulažu mnogo truda u kreiranje personaliziranog kurikuluma za razvoj vještina svakog uposlenika.

"Imamo tim koji se bavi isključivo ovim. Mistral pokriva i troškove dodatnih certifikacija, podržava odlaske na stručne seminare, organizira interne kurseve i predavanja radi prenošenja znanja, dijeli vijesti o nadolazećim trendovima i pokreće diskusije o istim, plaća sate provedene aktivnim učenjem relevantnih vještina i slično", navodi on.

 Govoreći o  izuzetnim rezultatima koji su povezali Ameriku i BiH, Čamdžić navodi da njihovi klijenti izuzetno cijene i brzo prepoznaju visok nivo posvećenosti i znanja što je rezultat ovakve interne prioritizacije i organizacije. Kako bi dijapazon njihovih vještina bio kompletan, u Mistralu postoje i dva stalno zaposlena trenera interpersonalnih vještina i engleskog jezika koji rade sa uposlenima.

"Ovakav sistem nam omogućava da radimo na veoma zahtjevnim, izazovnim i  novim tehnologijama, koje su ključni faktor kad je u pitanju poslovanje sa progresivnim klijentima u SAD-u", ističe direktor Mistrala, dodajući da njihov tim sada, nakon 8 godina uspješnog poslovanja na američkom tržištu, ima znatno iskustvo u razvoju softvera za automobilsku industriju, kao i industriju telekomunikacija, zdravstva, osiguranja, medija, zabave, distribucije, trgovine i obrazovanja.

Ponosni vlasnici projekata

Inače, svi Mistralovi projekti su poprilično veliki i jednako važni. Ipak,  projekti na koje su posebno ponosni su oni koje rade za jednu od najvećih telekomunikacijskih kompanija na svijetu.

"Projekti koje radimo uključuju "pametne videozapise (smart videos)",  "pametno slanje (IoT smart shipping)", "povezani automobil (IoT connected vehicle)", "osiguravanje mobilnih uređaja", "medicinska podrška i savjetovanje putem interneta", "sveobuhvatni sitem za rukovođenje interne organizacie” itd", priča nam Čamdžić.

Osim ovih projekata, pravljenje aplikacije za Muzej ratnog djetinjstva je projekat koji je timu Mistrala jako blizak srcu.

"Bila nam je čast sudjelovati u ovoj strastvenoj priči koja je sada svjetski primjer kako ideja postaje stvarnost kada odbijete odustati i kada vjerujete u ono što radite svim srcem. Aplikacija koju smo razvili pruža priliku svima koji nisu u mogućnosti posjetiti muzej lično, da to učine preko svojih mobilnih uređaja. Kako to izgleda možete pogledati i sami, aplikacija je dostupna i za Android http://bit.ly/2k36ooa i iOS http://apple.co/2k3cm8B.", naglašava on.

 Kao jedan od zabavnijih projekata na kojem su sa zadovoljstvom radili spominje kiosk za veliki lanac kina u Americi koji zapravo olakšava kupovinu u kinu.

"Na dodir i koristeći samo kreditnu karticu, sami vršite odabir filma i sjedišta, a postoji i opcija za kupovinu grickalica, kokica i pića. Nakon željenog izbora, dobijete vaučer s kojim preuzmete plaćenu robu na ulazu u salu", navodi.

 Gigi School of Coding

Kada su u pitanju projekti u BiH, nihov najveći projekat za domaće tržište je vezan za stručno usavršavanje IT talenata koji imaju predznanje ali ne i dovoljno prakse, te nisu u potpunosti spremni za rad u većim IT kompanijama.

Ovaj projekat je ustvari Mistralova interna obuka koja je već prepoznatljiva pod nazivom “Gigi School of Coding”.

"Ova potpuno besplatna obuka nudi najkompletniji program koji podrazumjeva puni angažman kandidata 3 mjeseca. Za to vrijeme polaznici prođu svaki korak koji je dio procesa razvoja softverskih rješenja: od ideje do kreiranja, testiranja, te prezentacije klijentu. Uz vještine iz tehničkih oblasti, učesnici imaju priliku učiti i o rukovođenju IT projekata, usavršiti engleski jezik i osjetiti pravu radnu atmosferu i važnost timskog rada. Svi mentori na programu su vrhunski stručnjaci u svojim poljima koji već duži niz godina rade na Mistralovim projektima", kaže on.

Od 2015. godine kada je obuka počela, 37 mladih profesionalca je uspješno završilo i našlo zaposlenje u BiH i inostranstvu. 60% njih su tu priliku dobili upravo u Mistralu gdje imaju osiguranu kvalitetnu karijeru i profesionalni rast.

Na ovaj način Mistral pokušava direktno uticati na problem nezaposlenosti mladih i stvoriti pozitivan utjecaj na društvo i razvoj lokalne zajednice. Usko sarađuju i sa fakultetima, od kojih najbolju saradnju imaju sa FIT-om, ETF-om, PMF-om, IUS-om i BURCH-om.

Inače,  za spomenutu obuku imaju jako velik interes. Među stotinama aplikacija koje pristižu svake godine, iznimno im je teško izabrati samo 15 - 20 kandidata.

"Presretni smo što naša zemlja ima veliki broj talentovanih mladih osoba koje su strastvene prema IT-u. Svake godine organizujemo Gigi School of Coding obuku koja obično počinje u januaru, tako da budemo otvoreni za prijave već u novembru. Generacija 2018 trenutno broji 20 kandidata i već su na pola puta do kompletiranja obuke", ističe naš sagovornik, napominjući da im je drago što su Općina Novi grad i Međunarodna organizacija rada (ILO) prepoznale vrijednost i uticaj Mistralove obuke, te su od ove godine odlučili finasijski podržati dio programa Gigi School of Coding.

 Titula najpoželjnijeg

 Zahvaljujući internoj obuci “Gigi School of Coding”, kao i posebnoj kulturi kakvu gaje, Mistral je dobio i titulu najpoželjnijeg poslodavca u IT sektoru, te svakodnevno dobijaju upite za posao. Međutim, pronalazak programera sa bogatijim i specifičnijim iskustvom kakav im najviše treba predstavlja izazov, uzimajući u obzir da je IT industrija (razvoj softvera) veoma mlada grana privrede u BiH.

"Vlada FBiH donekle prepoznala potencijal te se sve više uključuje u razgovore sa predstavnicima IT industrije. Sve se to kreće jako sporo bez nekih konkretnijih koraka što je u ovom momentu izuzetno potrebno. Mi u mnogim segmentima zaostajemo za zemljama u regionu ali se nadamo da će se i to uskoro promijeniti. BiH zaista ima veliki potencijal da uspije u IT industriji, prilika koju ne smijemo propustiti. Ne smijemo dozvoliti mladim ljudima da u potrazi za radom na najsavremenijim tehnologijama i projektima idu vani, kada isto mogu naći u svojoj državi gdje i pripadaju", navodi.

Ipak, napominje da u IT industriji zaista ne postoje geografske, a ni kreativne granice ukoliko posjedujemo konkuretno znanje koje je i te kako moguće akumulirati u BiH.

 Za kraj, sa prelaskom u novi prostor na Marijin Dvoru, dolaze i nove prilike za zaposlenje, jer Mistral planira širiti svoj tim.

"Ova godina će za nas imati fokus na tehnologije koje su nam već neko vrijeme najzanimljivije, a to su Blockchain, Machine Learning i IoT, te na nastavak obuke Mistralovih stručnjaka u ovim oblastima", zaključuje naš sagovornik.

S. Bijedić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti