Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mitrović i Pacurețu o mogućnosti novog sporazuma o cestovnom prijevozu

31.03.2021. 07:40 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je jučer sastanak sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije u Bosni i Hercegovini Antonom Pacurețuom u vezi s aktivnostima na zaključivanju novog sporazuma o cestovnom prijevozu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Rumunije.

Na prijedlog rumunske strane, predviđeno je da na snazi ostane Sporazum između Vlade Rumunske Narodne Republike i Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o međunarodnom cestovnom prometu, potpisan u Bukureštu 1963. godine. 

Kako je istaknuto na sastanku, predmetni sporazum će biti na snazi dok se ne okonča postupak zaključivanja novog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Rumunije koji je u toku.

Ministar Mitrović je naglasio da je Bosna i Hercegovina, odnosno Ministarstvo koje je nositelj aktivnosti u postupku zaključivanja novog sporazuma o cestovnom prijevozu, provela potrebnu proceduru te zatražio pomoć ambasadora Pacurețua pri intenziviranju aktivnosti kako bi se ona i okončala.

Govoreći o komunikacijama, ambasador Pacurețu je upoznao ministra Mitrovića sa stanjem u oblasti komunikacija u Rumuniji, primjenom elektronskog potpisa i kibernetičkom sigurnosti, dok je ministar Mitrović naglasio da je u Bosni i Hercegovini u toku postupak digitalizacije te donošenje zakonskih rješenja koja omogućavaju i upotrebu elektronskog potpisa i kibernetičku sigurnost.

Na kraju sastanka, ministar Mitrović je poželio dobrodošlicu ambasadoru Rumunije u Bosnu i Hercegovinu i mnogo uspjeha u budućem radu, a izražena je i obostrana želja da se saradnja podigne na viši nivo zbog značaja i blizine dviju država, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti