Mitrović razgovarao s ambasadorom Italije u BiH o funkcioniranju transporta s EU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mitrović razgovarao s ambasadorom Italije u BiH o funkcioniranju transporta s EU

18.03.2020. 13:16 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Italije u BiH Nikolom Minasijem. Na sastanku, koji je održan na inicijativu ambasadora Minasija, razgovarano je o hitnim mjerama koje dvije države preduzimaju kako bi se ublažile ozbiljne posljedice pandemije koronavirusa na privrednu saradnju BiH i Italije, posebno u oblasti transporta.

Izražavajući solidarnost i punu podršku prijateljskom italijanskom narodu i Vladi te zemlje u borbi s pandemijom koronavirusa, ministar Mitrović obavijestio je ambasadora Minasija da je Vijeće ministara BiH, na inicijativu ministra Mitrovića, izmijenilo odluku o zabrani ulaska stranih državljana u BiH i iz te odluke izuzeo posade kamiona i aviona koji prevoze robu i repromaterijal neophodan za rad privrednih preduzeća.

"Privreda mora funkcionirati, pomoć mora dolaziti, transport ne smije stati", poručio je ministar Mitrović.

S tim u vezi, ministar Mitrović naglasio je da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH poslalo i prijedlog koridora koji će se koristiti za tranzit, s tačno određenim mjestima i vremenom zadržavanja, te zdravstvenom kontrolom vozača.

Mitrović je upoznao ambasadora Minasija i s problemima i zabranama s kojima se vozači susreću prilikom ponovnog ulaska i prolaska kroz Hrvatsku i Sloveniju. Ambasador Minasi obećao je da će Vlada Italije stati na stranu vozača i pokušati da utiče na rješavanje problema u oblasti transporta u zemljama regiona koje su članice Evropske unije.

Ambasador Minasi rekao je da je Vlada Italije spremna da s vlastima u BiH podijeli sva iskustva u vezi sa suzbijanjem pandemije koronavirusa, kao i u vezi s organizacijom karantina na graničnim prijelazima.

Na sastanku se razgovaralo i o drugim oblicima saradnje BiH i Italije u sektorima transporta i komunikacija, nakon zaustavljanja i okončanja pandemije koronavirusa. S obzirom na visok nivo spoljnotrgovinske razmjene između dvije zemlje, dogovoreno je da Italija razmotri mogućnost povećanja kontingenta međunarodnih bilateralnih dozvola za Bosnu i Hercegovinu za prijevoznike u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti