Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mitrović: Stvarati preduvjete za uspostavljanje 5G mreže

Ministarstvo će nastaviti raditi na implementaciji 4G mreže u skladu sa ugovornim obavezama telekom operatera te uporedo stvarati preduvjete za uspostavljanje 5G mreže.

04.11.2021. 10:54 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović posjetio je Huawei Exhibition centar u Dubaiju gdje ga je dočekao generalni direktor Huaweija za BiH Xu Kun i delegacija kompanije.


 

Tokom posjete delegacija Ministarstva je imala priliku upoznati se sa najsavremenijim tehnologijama i razgovarati o važnosti tehnoloških inovacija u pogledu smanjenja troškova i povećanja energetske učinkovitosti te potencijalnoj koristi 5G tehnologije za različite industrije.

Mitrović je upoznao predstavnike Huaweija da Ministarstvo kojim rukovodi, u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, ulaže dodatne napore za donošenje nove legislative, kao i strateških dokumenata potrebnih za dostizanje željenog cilja kako bi se omogućila digitalizacija i implementacija 5G mreže u budućem periodu.

 "Huawei je, kao globalni lider u polju informaciono-komunikacionih tehnologija, prisutan u više od 170 zemalja i regiona širom svijeta, u Bosni i Hercegovini više od 10 godina te može ponuditi značajan doprinos u procesu digitalizacije BiH. Također, primjena 5G tehnologije u određenim zemljama već pokazuje važnost digitalizacije kako za ekonomiju tako i za očuvanje okoliša", istakao je ministar Mitrović.

Ministarstvo će nastaviti raditi na implementaciji 4G mreže u skladu sa ugovornim obavezama telekom operatera te uporedo stvarati preduvjete za uspostavljanje 5G mreže, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti