Mjera podrške poslodavcima: Moguće smanjenje doprinosa na plaće

23.05.2014. 10:51 / Izvor: eKapija.ba
Mjera podrške poslodavcima: Moguće smanjenje doprinosa na plaće

Vlada Federacije je iskazala mogućnost smanjenja doprinosa na plaće usljed katasterofalne nesreće koja je zadesila BiH i kao znak podrške poslodavcima

Zamjenik premijera Federacije Jerko Ivanković Lijanović je prije nekoliko dana najavio da Vlada FBiH, kao znak podrške poslodavcima nakon katastrofalnih poplava, razmišlja i o mogućnosti smanjenja doprinosa na plaće. Ukoliko se ovo dogodi bit će to veliki uspjeh poslodavaca budući da godinama traže smanjivanje ovih nameta od Vlade kako bi se mogli brže razvijati i više zapošljavati.  

Stručnjaci smatraju da će Vlada morati djelovati brzo i sa efikasnim mjerama kako bi se spriječila potpuna gospodarska katastrofa, napominjući da se na poplavaljenom području generiralo 75 posto BDP-a.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Sefudin Čengić je na nedavnoj konferenciji za novinare kazao je očekuju pomoć od države, da se osiguraju sredstva kako bi se pokrenula proizvodnja, zadržala radna mjesta, bar ona koja su do sada radila.

Tomislav Grizelj, poduzetnik i nekadašnji predsjednik Udruženja poslodavaca, upitan da prokomentira najavu mogućnosti smanjenja doprinosa kaže da iako sada postoji politička volja za smanjenje doprinosa na plaće trebala bi se uraditi i ekonomska projekcija o tome koji bi efekti bili za proračun. Navodi da sivo tržište, koje je prisutno, jedan od razloga zašto imamo tako visoke stope doprinosa. 

"Smanjenje doprinosa na plaće jeste jedno od rješenja, ali mora se uraditi studija izvodljivosti da vidimo kakav će to financijski efekt imati za naredne godine, hoće li se  povećati prihodi, zapošljavanje ako stopa bude niža. U ovo trebaju biti uključeni i sindikat i poslodavci, da se napravi izračun i sa tim izračunom izađe pred Vladu i Parlament", smatra Grizelj.

D.K.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti