Mjere APF-a prema kompaniji FDS: Moguće podizanje tužbi zbog opstrukcija

19.11.2018. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Mjere APF-a prema kompaniji FDS: Moguće podizanje tužbi zbog opstrukcija

Prije dvije godine prodane su dionice za oko 90 miliona maraka prodane su Vladine dionice Fabrike duhana Sarajevo. 

Prije dvije godine prodane su dionice za oko 90 miliona maraka prodane su Vladine dionice Fabrike duhana Sarajevo. 

Tada se obećavalo mnogo, prije svega kao veća najbolje rješenje za očuvanje radnih mjesta, te očuvanje dobro poznatih duhanskih brendova.

Međutim, desilo se upravo suprotno. Pad i prestanak proizvodnje pojediniih proizvoda, reorganizacija, otpuštanje radnika.

Podsjetimo, kompanija "British American Tobacco" (BAT), većinski vlasnik "Fabrike duhana Sarajevo" (FDS), donijela je početkom godine odluku te obavijestila Upravu FDS-a da će proizvodnja cigareta "aura", "code" i “diva” biti premještena iz Bosne i Hercegovine u Srbiju i Hrvatsku.

Premještanje proizvodnje znači i gašenje brenda, pa su ovih dana potrošači putem SMS-a već obaviješteni da njihov poznati brend cigareta Aura, uskoro postaje Lucky Strike Flow Filter. 

Dakle, ovo su samo od nekih negativnih rezultata privatizacije koja je provedena u FDS-u. A šta nalažu propisi, koja je kazna za kupca, te koji su koraci Agencije za privatizacije FBiH u slučajevima proisteklim iz privatizacijskih prevara, direktor Amer Bekrić za Akta.ba kaže da kupac nema obaveza prema prodavcu, jer nema ugovora o kupoprodaji dionica.

Kupoprodaja dionica bez ugovora

"Kupovinom dionica putem berze, kupac ne potpisuje kupoprodajni ugovor sa prodavcem, već upisom u Registar vrijednosnih papira u Federaciji BiH postaje vlasnik dionicaKupac koji je vlasnik dionica svoja upravljačka prava u društvu, ostvaruje u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i ostalim zakonskim i podzakonskim aktima, koji regulišu ovu oblast", pojašnjava on.

Ujedno, APF BiH napominje da će u skladu sa svojim nadležnostima preduzimati sve mjere i pravne radnje na zaštiti imovine iz pasivnog podbilansa koja se nalazi na prostoru bivše SFRJ, a pripada Federaciji BiH u skladu sa važećim zakonskim propisima u pogledu FDS-a, a koja nije bila obuhvaćena prodajom dionica Investicionom fondu CID Adriatic Investments GmbH. 

"Ove mjere će prije svega obuhvatiti upućivanje informacije kompaniji BAT, većinskom vlasniku FDS-a Sarajevo, sa ciljem upoznavanja sa situacijom nastalom upornim ignorisanjem menadžmenta FDS-a vezano za zahtjev APF BiH i Vlade FBiH za davanje punomoći odnosno dokumentacione osnove kako bi ova Agencija u skladu sa važećim zakonskim propisima štitila imovinu iz pasivnog podbilansa. U slučaju da se navedeno ne riješi mirnim putem i dogovorom APF BiH će poduzeti daljne pravne radnje na zaštiti interesa Federacije BiH kako na podizanju tužbi tako i podnošenjem krivičnih prijava protiv odgovornih za opstrukcije" ističe Bekrić.

Navodi da su u skladu sa čl. 20 Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banka, nekretnine iz pasivnog podbilansa koje je FDS posjedovao u inostranstvu u vlasništvu Federacije BiH i direktna nadležnost Agencije za privatizaciju FBiH. 

Shodno tome, FDS je u zakonskoj obavezi da Agenciji za privatizaciju FBiH da punomoć i dostavi dokumentacionu osnovu za nekretnine iz pasivnog podbilansa bez obzira na privatizaciju FDS-a. Međutim, kako kaže, menadžment FDS-a opstruiše konstantnim ignorisanjem svih zahtjeva APF-a da se dostave punomoći kako bi ova Agencija u skladu sa važećim zakonskim propisima štitila imovinu iz pasivnog podbilansa. 

Opstrukcije menadžmenta 

"Ukupno se radi o 13 objekata koji su u skladu sa Zakonom o početnom bilansu stanja preduzeća i banka prešli u vlasništvo Federacije BiH. Radi se o poslovnim prostorima u Zagrebu, Splitu, Osjeku, Ljubljani, Užicu, Kragujevcu, Beogradu, Nišu, Valjevu, Novom Sadu i Zrenjaninu", pojašnjava direktor Bekrić.

Napominje da je Agencija od menadžementa FDS-a tražila dostavljanje dokumentacione situacije za prodaju nekretnina za koje je Vlada Federacije donjela odluke o davanju saglasnosti za prodaju. Odluke  su objavljene u Službenim novinama Federacije BiH br:56/14 a odnose se na nekretnine u Novom Sadu, Nišu, Splitu, Užicu, Osjeku, Kragujevcu, Valjevu i Zagrebu.

"Jedan od primjera gdje se direktno krši čl. 20 Zakona o početnom bilansu stanja preduzeća i banaka ( u kojem se precizira vlasništvo nad nekretninana u pasivnom podbilansu) od strane FDS-a prema Federaciji BiH je primjer nekretnine u Novom Sadu. Agencija za privatizaciju se obratila Republičkom geodetskom zavodu Republike Srbije sa zahtjevom za  pretvaranje prava korištenja FDS-a u pravo svojine Federacija BiH za nekretninu u Novom Sadu. Imalac prava korištenja na predmetnoj katastarskoj parceli FDS Sarajevo je preko svog punomoćenika, advokata Vojislava Seležana iz Beograda dostavio zahtjev za odbijanje zahtjeva za promjenu vrste prava, što je direktno kršenje čl.20 ovog Zakona i prava vlasnika nekretnine Federacije BiH", zaključuje naš sagovornik.

Inače, na Sarajevskoj berzi Fabrika duhana Sarajevo ponovo otkupljuje vlastite dionice. Kakvi su planovi sa novom kompanijom FDS u prehrambenoj industriji i turizmu, te da li je napravljen program zbrinjavanja za otpuštene radnike, iz FDS-a nismo uspjeli dobiti odgovor. 

U ranijem obraćanju našem portalu Edin Mulahasanović, direktor FDS d.d. kazao je da će najveći broj trenutno zaposlenih u Fabrici duhana Sarajevo d.d. nakon obavljene transparentne procedure postati zaposlenici FDS d.o.o. Manji dio radnika će biti zaposlen u drugim firmama u vlasništvu Fabrike duhana Sarajevo, a za nekolicinu zaposlenika koji ne ispunjavaju uslove da ostanu uposlenici neke od kompanija, bit će ponuđene otpremnine.

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti