Mjere Vlade FBiH realne: Od Kantona se očekuju komplementarne mjere

17.04.2020. 10:30 / Izvor: Akta.ba
Mjere Vlade FBiH realne: Od Kantona se očekuju komplementarne mjere

Zakonom se predviđa 10 mjera koje još uvijek nisu ušle u Parlamentarnu proceduru

Po mišljenju Gorana Miraščića, savjetnika premijera Federacije BiH, mjere koje je Vlada FBiH donijela su realne i opravdane.

Za Akta.ba je kazao da su mjere donesene u okviru fiskalnih kapaciteta Federacije te da ih to čini realnim.

"Odlučili su se za ovakav pristup u okviru svog fonda za stabilizaciju privrede da podnesu najveći finansijski teret. Međutim od Kantona koji imaju prihoda očekujemo komplementarne mjere. Neki su se kantoni već oglasili kako čekaju mjere Vlade FBiH", kaže Miraščić.

Podsjećamo, Vlada FBiH je 3. aprila usvojila Prijedlog zakona o negativnim posljedicama pandemije kornavirusa. Precizno se navodi kako se ovim zakonom stvara obaveza FBiH da osigura minimalne uslove za ublažavanje posljedica po ekonomiju. Zakonom se predviđa 10 mjera koje još uvijek nisu ušle u Parlamentarnu proceduru.

"Nadamo se da će u što skorije vrijeme Parlament da usvoji Zakon o izmjenama dopuna budžeta za 2020. zajedno sa pratećim aktima kao i Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Neophodno je da stvore uslove za implementaciju prve pomoći privredi. Od Kantona također očekujemo komplementarne mjere uvažavajući specifičnosti grana industrije koje su zastupljene u tim kantonima", rekao je Miraščić.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti