Mladen Jelača, direktor "ArcelorMittala Prijedor": Kriza polako popušta

03.06.2009. 09:44 / Izvor: Nezavisne novine
Mladen Jelača, direktor 'ArcelorMittala Prijedor': Kriza polako popušta

Kriza koja je krajem prošle i početkom ove godine zahvatila proizvođače željezne rude, usljed globalne recesije, blago stagnira i menadžment "ArcelorMittala Prijedor" uskoro će započeti nove pregovore sa Sindikatom kako bi se dogovorili o daljim mjerama u novim uslovima poslovanja, izjavio je 02.06.2009. godine Mladen Jelača, direktor prijedorskog preduzeća.

"Situacija se kreće nabolje, a ovo je ujedno i posljednji kvartal za koji smo zbog krize sa Sindikatom dogovorili da po 200 radnika mjesečno bude na čekanju. Tim mjerama za prevazilaženje krize, kojima smo zadržali radna mjesta u proteklom periodu, bili su obuhvaćeni svi radnici uključujući i zaposlene u menadžmentu. Sada ćemo u razgovoru sa Sindikatom sagledati mogućnosti za ukidanje nekih od ranijih mjera", kazao je Jelača, koji sa svojim timom zbog kretanja na tržištu sada mjesečno planira proizvodne planove kompanije.

Kako bi odgovorili na sve zahtjeve kupaca rude, "ArcelorMittal Prijedor" je na kopu u Omarskoj, kod Prijedora, pustio u rad postrojenje tercijarne drobilice za usitnjavanje rude. U to postrojenje je uloženo 4,5 miliona KM, što je nova velika investicija "ArcelorMittala Prijedor" nakon 30 miliona evra uloženih u aktiviranje novog kopa za eksploataciju rude Buvač.

Mladenko Knežević, rukovodilac GMS sistema u rudniku Omarska, rekao je da je ta investicija realizovana zbog potreba "ArcelorMittala Zenica", kojem isporučuju rudu.

"U to postrojenje i probnu proizvodnju rude do sada je uloženo je 4,5 miliona maraka, a cilj nam je da do kraja ove godine postrojenje sa drobilicim dobije i svoju halu, kako bi cijeli sistem bio zaštićen od vremenskih neprilika", rekao je Knežević.

Dodao je da je predviđeno da novo postrojenje u Omarskoj proizvede i usitni 300 tona rude na sat.

"Zeničkoj željezari smo već isporučili prve tone rude iz Omarske. Sada traže isključivo sitniju rudu, koju mi gotovo da i nemamo na zalihama. Upravo će nam novo postrojenje omogućiti da u novim uslovima rada više od 80 odsto proizvodnje usmjerimo na sitnu rudu u koncentratu kako bismo zadovoljili zahtjeve naših kupaca", kazao je Knežević.

Jelača je istakao da su montiranjem tercijarne drobilice u rudniku u Omarskoj odgovorili zahtjevima i potrebama kupaca rude.

"To nas ohrabruje jer su prve količine usitnjene rude iz Omarske već otpremljene u Zenicu, što znači da smo se prilagodili novim zahtjevima na tržištu. U toku ove godine zeničkoj željezari smo isporučili 200.000 tona željeznog koncentrata rude. Potrebe za sitnom rudom imaju i ostale željezare koje mi opslužujemo, tako da je investicija u tercijarnu drobilicu potpuno isplativa", istakao je Jelača.

Prijedorska kompanija je u prva četiri mjeseca ove godine željezarama "ArcelorMittala" u Češkoj i Poljskoj otpremila 100.000 tona rude.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti