Mladi do posla kroz CISO centre

17.08.2011. 15:19 / Izvor: Dnevni list
Mladi do posla kroz CISO centre

Centri za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO), namijenjeni mladim nezaposlenim osobama do 30 godina života, do sad su otvoreni u sklopu županijskih službi za zapošljavanje u sedam gradova. Nakon otvaranja centara u Bihaću, Sarajevu, Vitezu, Zenici, Mostaru, Odžaku i Tuzli, do kraja godine će biti otvoreni i u Livnu te Goraždu.

Otvaranje CISO centara odvija se u okviru Programa zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH (YERP), koji realizira pet agencija Ujedinjenih naroda (UNDP, UNICEF, UNFPA, IOM i UNV) u partnerstvu s javnim službama za zapošljavanje u Federaciji BiH. U sklopu redovnih aktivnosti, u centrima se svakodnevno izrađuju liste potencijalnih korisnika usluga savjetovanja te formiraju grupe za održavanje informativne i motivacijske obuke za nezaposlene osobe.

Primjerice, u Službi za zapošljavanje Tuzlanske županije formiran je Centar za informiranje, savjetovanje i obuku (CISO), a u lipnju je osam osoba, koje su koristile usluge CISO u Tuzli, pronašlo posao. Od tih osam, dvije su osobe starije od 30 godina, navode iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Osim toga, u srpnju su 22 korisnika prošla informativnu i motivacijsku obuku koja, između ostalog, podrazumijeva upoznavanje i informiranje o uslugama CISO te o pravima i obvezama osoba koje se nalaze na evidenciji nezaposlenih, obuku za izrada biografije, popratnog i cirkularnoga pisma, kao i simulaciju razgovora između poslodavca i nezaposlene osobe. Također, u istom mjesecu obavljeno je i 29 individualnih savjetovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti