Mladi Goražda i Tešnja u programu Omladinske banke

28.07.2018. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Mladi Goražda i Tešnja u programu Omladinske banke

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka.

U okviru programa „Omladinska banka Goražde“, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija Mozaik, jučer je u Velikoj sali Gradske uprave organizovano potpisivanje ugovora za projekte neformalnih grupa mladih koji  su prošli na konkursu za dodjelu sredstava u sklopu ovog Programa.

Na konkurs za 2018. godinu prijavljeno je ukupno sedam projekata neformalnih grupa mladih. Nakon izvršenog procesa selekcije od strane članova Odbora Omladinske banke Goražde, odobrena su tri projekta ukupne vrijednosti 4.950,00 KM, od kojih će iznos od 1.750,00 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 3.200,00 KM će biti podržani projekti iz Fonda Omladinske banke Goražde koji su i u 2018. godini zajednički obezbijedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik. Riječ je o projektima naziva „Aktivna tehnologija“, „Za raju“, i „Stadion za sve“ koji će se realizovati do 20.11.2018. godine.

Svečanosti potpisivanja ugovora prisustvovao je gradonačelnik Muhamed Ramović sa saradnicima koji je ovom prilikom čestitao mladima na potpisanim ugovorima i zaželio im uspjeh tokom realizacije projekata, te dodao – ''Punih sedam godina imamo izuzetnu saradnju sa Fondacijom Mozaik. Do sada smo realizovali 50 projekat koje su napisali naši mladi. Danas potpisujemo tri ugovora za tri projekta i zaista mi je drago da mladi pored svojih redovnih obaveza koje imaju u školi ili fakultetu odvoje vrijeme i napišu projekat, te tako daju doprinos svojoj lokalnoj zajednici. U ovoj godini u Budžetu Grada Goražda na kodu za mlade imamo 30.000,00 KM od čega 12.000,00 KM je za sufinasiranje projekata sa Fondacijom Mozaik.''

Riječi zahvalnosti Gradskoj upravi Goražda na dosadašnjoj saradnji na projektu Omladinske banke uputila je predstavnica Fondacije Mozaik,  Arnela Ramić – ''Mi smo partneri sa Gradom Goražde na projektu Omladinske banke i evo već sedam godina imamo uspješnu saradnju. Danas u Goraždu potpisujemo tri ugovora sa tri neformalne grupe naziva „Aktivna tehnologija“, „Za raju“, i „Stadion za sve“, tako da će biti jako interesantno i edukativno, a meni je drago da su mladi i dalje aktivni u Goraždu kako smo i navikli. Mi se iskreno nadamo da će biti još projekata obzirom da mi od ove godine radimo za našu društvenu zajednicu Lonac koja nam omogućava da mladima, dok god imamo sredstava za Omladinsku banku, omogućava otvaranje poziva i pristup sredstvima za društvene projekte, kao i sredstvima za poduzetništvo, za biznise i svim edukativnim paketima koje nudi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima.''

Govoreći o svom projektu Hamza Gluhačević u izjavi za medije je istakao – ''Učenik sam STŠ Hasib Hadžović i naš projekat se zove „Stadion za sve“. Mi ovim projektom želimo da omogućimo renoviranje stadiona u 1. maju čime bi omogućili mladima da se mogu baviti sportom rekreativno na raspustu.''

Osim Goražda ugovori su potpisani i u Tešnju sa sedam neformalnih grupa mladih ukupne vrijednosti 17.250 KM.

Radi se o društveno–inovativnim projektima: Besplatna škola fudbala, Trokut sreće, Nove klupe - nove grupe, Edukovani mladi kao početak dobrih promjena, Osvjetljenje školskog dvorišta, Učinimo našu sredinu boljom za život, Tribine – poligon Lepenica.

Početkom juna potpisani su ugovori sa tri neformalne grupe iz Lepenice, Medakova i Jelaha, tako da će se ove godine kroz program Omladinske banke, na području općine Tešanj realizovati ukupno deset projekata.

Općina Tešanj u saradnji sa Fondacijom Mozaik provodi ovaj Program već devetu godinu i kroz različite projekte implementirano je oko 500 hiljada maraka.

Inače, program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti