Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mladi i uspješni Kakanjci kreirali elektronski nadzor kontejnerskih mjesta

16.06.2020. 15:13 / Izvor: Akta.ba

U VIP sali Općine Kakanj danas je prezentovan inovativni elektronski sistem nadzora kontejnerskih mjesta.

Radi se o rješenju koje su kreirali mladi i uspješni Kakanjci Elmin Delibašić, bach. ing. el., Mirzad Hadžić, elektrotehničar, i Faris Heganović, student Mašinskog fakulteta u Sarajevu. Podsjećamo, Elmin i Faris bili su učesnici takmičenja Sarajevo Business Forum (SBF) Start-Up Challenge, na kojem su osvojili 2. mjesto predstavljanjem projekta pametne poljoprivrede (smart agriculture) baziranog na uređaju koji prima podatke (temperatura, vlažnost zraka, vlažnost tla) i šalje Android aplikaciji instaliranoj na mobitelu, pomoću koje je moguće paliti i gasiti pumpu za vodu kako bi se vršilo pravovremeno zalijevanje.

E-sistem nadzora zasniva se na aplikaciji koja putem odašiljača postavljenih u kontejnerskim mjestima pruža informacije o popunjenosti njihovih kapaciteta, uz pomoć Wi-Fi ili 3G mreže. Riječ je o uređaju koji je zahvaljujući manjim dimenzijama praktičan i pouzdan za instaliranje i upotrebu. Bio bi to prvi model ovog tipa do sada osmišljen u BiH, budući da nisu zabilježene komercijalne niti testne verzije.

Svaki uređaj programiran je jedinstvenim kodom koji upućuje na tačno određeno kontejnersko mjesto. Njegovo napajanje obezbijedilo bi se putem solarnih panela, dok se popunjenost mjeri na način što očitava udaljenost do prve prepreke koja se nađe pred njim.

Aplikacija za nadzor popunjenosti kontejnera bila bi kreirana za Android TV uređaje, putem koje bi osoba koja nadzire sistem u svakom trenutku imala informacije o količini otpada u kontejnerima, zahvaljujući satelitskoj mapi grada i pregledu rasporeda kontejnerskih mjesta.

Načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo čestitao je mladim sugrađanima na inovativno osmišljenom konceptu poboljšanja komunalne slike i iskazao interesovanje da se Općina Kakanj aktivno uključi u implementaciju navedenog e-sistema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti