Mladi poručili vlastima: Je li mnogo ako želimo zemlju iz koje nećemo da idemo?

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mladi poručili vlastima: Je li mnogo ako želimo zemlju iz koje nećemo da idemo?

18.06.2019. 12:17 / Izvor: Akta.ba

Glumci, sportisti, muzičari i mladi iz brojnih oblasti podržali su kampanju #necudaidem i bili dijelom snimanja videa kroz koji su progovorili o nezadovoljstvu ove populacije u Bosni i Hercegovini.

Nezadovoljstvo obrazovnim i zdravstvenim sistemom, stambenom politikom i političkom situacijom u zemlji samo su neke od oblasti koje se spominju kroz video koji je nastao kao rezultat zagovaračke inicijative #necudaidem koju je pokrenuo Institut za razvoj mladih KULT kako bi skrenuo pažnju predstavnika vlasti i nadležnih institucija na svakodnevne izazove mladih, problem masovnog odlaska ove populacije, ali i ponudio načine kojim je trenutno stanje moguće mijenjati.

Mladi kroz video govore o gorućim problemima i izazovima, razlozima masovnog odlaska ali i apeluju na predstavnike vlasti da poduzmu korake koji će u BiH kreirati ambijent u kojem će mladi htjeti živjeti, ali i u koji će se željeti vratiti.

Prema rezultatima Analize o položaju i potrebama mladih koju je 2013. godine objavio Institut za razvoj mladih KULT, od završetka rata do 2013. godine BiH je napustilo oko 150. 000 mladih.

Nakon 2013. godine objavljuju se sporadične analize nevladinih i međunarodnih organizacija koje ukazuju na kontinuirani rast broja mladih koji se odlučuju napustiti zemlju, ali se pojavljuje i određeni fenomen odlazaka cijelih porodica. Tako podaci pokazuju da je u 2016. i 2017. BiH napustilo oko 80.000 ljudi, a za samo 6 mjeseci 2019. godine 30.000. Mahom se govori o mladima.

Konačan cilj je motivisati nadležne na poduzimanje konkretnih mjera u rješavanju problema odlaska mladih sa kojim se BiH posljednjih godina suočava.

U okviru kampanje, u narednom periodu bit će organizovan niz aktivnosti kroz koje će se nastojati ponuditi rješenja za prevazilaženje nagomilanih problema u oblasti pitanja mladih. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti