Mladi preduzetnici su jedan od ključnih faktora u razvoju privrede

20.03.2020. 09:12 / Izvor: Akta.ba
Mladi preduzetnici su jedan od ključnih faktora u razvoju privrede

Koliki potencijal postoji među mladima u BiH najbolje pokazuju mladi preduzetnici iz Općine Stari Grad Sarajevo, koji su na prvi pogled veoma različiti, ali svi imaju zajedničku viziju.

Koliki potencijal postoji među mladima u BiH najbolje pokazuju mladi preduzetnici iz Općine Stari Grad Sarajevo, koji su na prvi pogled veoma različiti, ali svi imaju zajedničku viziju, predano i posvećeno raditi na razvoju vlastitog biznisa.

Amar Zubčević i Ivan Ramadan su prijatelji još iz srednjoškolskih dana, a danas su i poslovni partneri. Ovaj dvojac kreirao je sjajnu mobilnu igru za Apple uređaje, pod nazivom The Enchanted World, a koja je svoje mjesto našla na novoj Apple Arcade platformi. Oni su pokrenuli i jedan od prvih studija za video igre u BiH, A.I. Interactive, a koji posluje već duže od 8 mjeseci, iako Amar napominje da njih dvojica mnogo duže rade zajedno.

„Ukupno smo tri godine radili na razvoju ove igrice, koja je u septembru 2019. godine izašla na Apple Arcade. Važno je napomenuti da je Apple samostalno birao aplikacije i igrice koje će se naći na ovoj platformi, što svakako predstavlja određeni uspjeh za nas“, ističe Amar, a Ivan dodaje da je igrica donijela uspjeh kakav nisu ni očekivali, ali da im otvara prostor za nove projekte i priliku za dodatno zapošljavanje.

Koliki uspjeh je ostvario ovaj dvojac najbolje ilustruje promotivni spot koji je Apple prikazivao prilikom promocija nove platforme, a koji sadrži isječke iz ove igrice. Međutim tu nije kraj, njihova igrica dostupna je u svim Apple-ovim shopovima širom svijeta u demo verziji, kako bi korisnici mogli isprobati osnovne funkcije igrice prilikom kupovine uređaja.

„Da nije bilo podrške Instituta i Općine Stari Grad vjerovatno ne bismo zvanično osnovali firmu, jer nas dvojica bismo mogli raditi i kao pojedinci, ali ova podrška je došla u pravo vrijeme i onda smo odlučili da napravimo sve kako treba“ iskren je Ivan, a Amar dodaje da cijeli proces registracije firme nije bio jednostavan.

Budući da se Amar i Ivan poznaju još iz srednjoškolskih klupa, postoji zanimljiva anegdota, koja je i prethodila današnjem nazivu njihovog studija. Na času historije programer i dizajner imaju važnijeg posla od pamćenja datuma, pa je još tada nastao naziv i logotip njihove buduće kompanije. Njih dvojica su ponajbolji primjer da nam snove niko ne može oduzeti, a ako pri tome ne odustajemo od svojih snova postoji velika vjerovatnoća da će se i ostvariti. Ukoliko posjedujete Apple uređaj njihovu igru možete preuzeti na ovom linku, a više informacija o samoj igrici saznajte ovdje.

Svega nekoliko stotina metara dalje od studija za video igre nalazi se prva veterinarska apoteka u ovoj općini, Linea Alba. Osnivačica apoteke je Amila Nuhić, diplomirana veterinarka, koja kaže da je došla na ovu ideju prilikom jedne neprospavane noći. „Sasvim slučajno poslije ove neprospavane noći sam tražila poticaje za biznise mladih i upravo je taj dan bio otvoren javni poziv Općine Stari Grad i Instituta za razvoj mladih KULT“, kroz smijeh Amila objašnjava kako je odlučila preduzeti prvi korak u osnivanju vlastitog biznisa. Pored podrške koju je Amila dobila od Instituta i Općine bilo je neophodno da uloži vlastita sredstva, ali napominje da se ne bi usudila samostalno upustiti u pokretanje vlastitog biznisa. Amila govori da se nije pokajala jer je započela razvoj vlastitog biznisa i da bi opet sve isto uradila, ali i kao Amar i Ivan i ona je imala problema prilikom registracije biznisa i voljela bi kada bi taj proces bio jednostavniji.

Amila u budućnosti planira proširiti asortiman u svojoj apoteci prema potrebama klijenata, a danas najviše nudi asortiman za male kućne ljubimce, pse, mačke, ribice i ptice.

Njena poruka mladima koji se žele upustiti u slične preduzetničke poduhvate je da budu hrabri, jer ako se ne upuste u rizik teško je ostvariti rezultat. Također poručuje da se „naoružaju“ strpljenjem zbog papirologije, ali tvrdi da se i u BiH može uspjeti.

Treća strana priče govori o zanatstvu, predanom radu i dugogodišnoj izgradnji povjerenja između klijenata i njihovog majstora. Riječ je o mladom autolakireru, Seadu Bajraktareviću, koji je pokrenuo vlastitu radionicu za popravku limarije i lakiranje automobila, pod nazivom „Šeo“. Radionica se nalazi u naselju Bistrik u Općini Stari Grad Sarajevo.

Sead ističe kako posjeduje višegodišnje iskustvo rada u struci, a od maja 2019. godine odlučio se na pokretanje vlastitog biznisa i registraciju obrta. „Volio bih kada bi se mladi više angažovali po pitanju izučavanja ovog zanata, jer od ovoga se može poprilično dobro živjeti, a i stječete znanje za čitav život“, ističe Sead i dodaje da je zadovoljan dosadašnjim rezultatima svog biznisa. Pored njegovog vlastitog zadovoljstva, ističe da su i klijenti zadovoljni njegovim radom i uslugama jer se ne libi pomoći im u popravci mehaničkih dijelova automobila, nakon što završi poslove s limarijom.

Sead za budućnost planira napraviti kontakte sa privrednim subjektima kako bi radio na održavanju njihovih voznih parkova i na taj način osigurati održivost svog biznisa.

„Nas majstora u gradu nema mnogo, i mi se svi međusobno poznajemo. Ono što je zanimljivo kod nas nema konkurencije, jer na 150.000 registrovanih vozila ovo koliko nas ima ne možemo stići sve poslove završiti“, kroz smijeh poručuje Sead.

Ističe da mu podrška koju je dobio od Instituta i Općine Stari Grad uveliko pomogla, ali da nije bila dovoljna za pokretanje njegovog biznisa. Napominje da je odranije već imao nekoliko mašina i značajnu količinu alata i da mu je ova podrška pomogla kako bi prijavio svoj biznis i imao osigurana sredstva za doprinose i obaveze prema državi. Sead napominje da su nameti prema državi izuzetno visoki, posebno za male obrtnike poput njega i da bi se ovakvi privredni subjekti u budućnosti trebali rasteretiti na neki način kako bi mogli funkcionisati tokom cijele godine, jer posao ponekad ovisi o vremenskim uslovima.

Institut za razvoj mladih KULT u saradnji sa 8 jedinica lokalne samouprave u BiH (Cazin, Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Stari grad Sarajevo, Teslić, Trebinje) i uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH kreirao je zajednički fond za razvoj biznisa mladih u iznosu od 266.000 KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti