Mladi u fokusu Biznis foruma u Bihaću

07.03.2018. 13:59 / Izvor: Akta.ba
Mladi u fokusu Biznis foruma u Bihaću

"Činjenica da 88 % mladih iz Unsko-sanskog kantona želi otići, jasan je indikator da im u ovoj zemlji nije dobro", poručio je Jasmin Bešić.

"Činjenica da 88 % mladih iz Unsko-sanskog kantona želi otići, jasan je indikator da im u ovoj zemlji nije dobro", poručio je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT sa Biznis foruma "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta" koji je 7. marta 2018. godine održan u Bihaću.

Kako je istaknuto tokom foruma, upravo se kroz jačanje privrede, kreiranje olakšica za pokretanje vlastitog biznisa i ukidanjem brojnih nameta koji otežavaju poslovanje bh. privrednika, mogu zadržati mladi u ovoj zemlji.

"Država i privreda ne mogu bez mladih jer oni pune budžete i grade državu, stoga moramo uložiti sve napore kako bismo im olakšali u zapošljavanju, pokretanju vlastitih biznisa i kreirali ambijent u kojem žele ostati. Odlazak mladih nije problem, to je posljedica problema koji se godinama gomilaju", istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Tokom foruma o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Federaciji BiH, sa fokusom na Unsko-sanski kanton, mogućnostima za njihovo prevazilaženje, inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi, govorili su privrednici, predstavnici iz vladinog, nevladinog i akademskog sektora, te mladi iz ovog kantona.

Govorilo se i o programima i mjerama poticaja zapošljavanju i samozapošljavanju, posebno mladih, te prilikama i preprekama za pokretanje biznisa, a predstavljeni su i rezultati istraživanja dodjele budžetskih poticaja privredi u periodu 2012-2015., te inicijativa bh. privrednika za plaćanje PDV-a državi po naplaćenim, umjesto izdatim računima.

 

"Unsko-sanski kanton ulaže izuzetne napore kako bi se povećala zaposlenost i poboljšao standard života građana, naročito mladih. Realizovano je niz mjera, usvojena Strategija prema mladima USK, a spremni smo poduzeti i niz koraka koji će zaustaviti odlazak mladih, što je i gorući problem, ne samo u ovom kantonu, već u cijeloj Bosni i Hercegovini", poručio je Husein Rošić, premijer Vlade USK.

U okviru foruma predstavljeni su i primjeri dobre prakse mladih ljudi koji su pokrenuli i vode vlastite biznise, ali se govorilo I o problemima koji se trebaju prevazići kako bi im se osiguralo bolje poslovanje.

"Biznis jesam pokrenuo i borim se da opstane. Razočaran sam da niti ja, niti drugi mladi preduzetnici nemaju podršku države i sistema. Ne očekujemo novčanu podršku, ali ne mogu da ne istaknem da nemamo ni savjetodavnu, ali ni olakšice pri samom osnivanju biznisa", istakao je Elvedin Velić, osnivač preduzeća Agro Velić d.o.o. iz Velike Kladuše.

Biznis forum posvećen je privrednicima i privredi, a organizuju ga Institut za razvoj mladih KULT i Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona.

Biznis forum se organizira u okviru inicijative „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT od 2014. godine provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Biznis forumi ranije su organizovani u Tešnju, Bijeljini, Neumu i Tuzli.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti