Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Mladi u poduzetništvu BiH - mudrost ili ludost

Na Forumu je nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrovali biznis, te svoju poslovnu ideju sproveli u djelo.

20.09.2014. 10:01 / Izvor: Fena

Mladi u Bosni i Hercegovini su pokazali da su spremni preuzeti odgovornost za vlastitu budućnost, preuzeti rizik, te pokrenuti vlastiti biznis - saopćeno je nakon dvodnevnog poslovnog foruma mladih o temi: “Mladi u preduzetništvu BiH - ludost ili mudrost”, koji završen u petak u Banjoj Luci.

Foto: 6yka.com

Na Forumu je nagrađeno 12 najboljih studentskih poslovnih ideja čiji vlasnici su dobili vrijedne novčane nagrade u iznosu od 4.000 američkih dolara kako bi registrovali biznis, te svoju poslovnu ideju sproveli u djelo.

Studentski timovi imali su priliku predstaviti svoje poslovne planove pred mnogobrojnim zvanicama iz državnog i privatnog sektora, te pred kolegama studentima.

Forum je organizovan kao završnica ovogodišnjeg projekta Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo, koji sprovodi Centar za istraživanja i studije - GEA uzpodršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a u partnerstvu sa Univerzitetomu Sarajevu, Univerzitetom u BanjojLuci i Sveučilištem u Mostaru.

"Osnovna ideja ovog projekta je bila da podstakne mlade ljude da se bave preduzetništvom, što smo za tri godine trajanja projekta i uspjeli ", rekao je Miloš Todorović, menažer ovog projekta.

Direktor Ekonomskog odjeljenja misije USAID-a u BiH, Tomas Rohas, rekao je da USAID nastoji da ublaži rizike sa kojima se mladi preduzetnici suočavaju kada prvi put izađu na tržište, te da im pomogne da steknu nove vještine i samopouzdanje kako bi bili konkurenti na tržištu rada.

"Ovaj skup je veoma značajan, jer se odnosi na jednu od najznačajnijih tema trenutno u Bosni i Hercegovini, a to su mladi i njihovo zapošljavanje", rekao je Rohas.

Najveći procenat predstavljenih poslovnih ideja bio je iz oblasti poljoprivredne proizvodnje koja postaje sve popularnija među mladima, a druga najviše zastupljena oblast su informacione tehnologije.

Za tri godine trajanja projekta ,,Studentsko preduzetništvo/poduzetništvo’’ registrovano je 30 biznisa, pristiglo je 1.725 prijavaza učešće u programu, prijavljeno je 1.000 poslovnihi deja, održao je 12 trening modula, učestvovalo je 20 predavača, a nagradni fond za najuspješnije studentske ideje iznosio je 120.000 američkih dolara.

Prijatelji projekta su Hypo Alpe Adria banka, ASA Group i kompanija m:tel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti