Mladi Zeničani napravili web stranicu "korona brojač"

03.08.2020. 10:25 / Izvor: BHRT
Mladi Zeničani napravili web stranicu 'korona brojač'

Dvoje mladih Zeničana, Muhamed i Ajna Dizdarević, prethodnih nekoliko mjeseci marljivo su radili na softverskom rješenju koje su nazvali „korona brojač“.

Dvoje mladih Zeničana, Muhamed i Ajna Dizdarević, prethodnih nekoliko mjeseci marljivo su radili na softverskom rješenju koje su nazvali „korona brojač“. Ovaj projekat je završen i pokrenuta je istoimena web stranica koja donosi najpotpunije podatke u Bosni i Hercegovini vezane za sve ono što prati pojavu koronavirusa. Ovo pametno rješenje pokazalo je koliko mladi ljudi mogu biti kreativni i u teškim okolnostima koje je nametnula pojava koronavirusa.

Koronavirus ne samo da je zarobio svijet i promijenio prioritete stanovništva, nego nas je natjerao da se bavimo stvarima o kojima nikada prije nismo ni razmišljali. U tom smislu može se posmatrati pametno web rješenje Muhameda i Ajne Dizdarević iz Zenice. Oni su, naime, osmislili, dizajnirali i pokrenuli internetsku stranicu korona brojač.

"Došli smo na ideju da napravimo stranicu koja bi brojala sve slučajeve korone u BiH, na Balkanu, u svijetu, prikazali detaljne statistike, ali sa druge strane i odgovorila na česta pitanja …", rekao je Muhamed.

Ajna je napomenula da su pitanja vezana uglavnom za koronu, uz simptome, kako kako izvršiti prevenciju, uglavnom nešto što je veoma informativno i što bi moglo pomoći samim građanima..

Naši sagovornici ističu da su podaci koji se objavljuju na njihovoj web stranici potpuno tačni i da vjerodostojno pokazuju sve što je bitno za koronavirus.

"Podatke prikupljamo sa Google statistika, direktno kupimo od njih i apdejtujemo podatke to jest automatski se apdejtuju svaka dva sata, što daje onako prilično čist pregled svih podatako ono 'in the real time'", pojašnjava Muhamed.

Njih dvoje su, kako navode, posebno sretni što je korona brojač uspio da privuče pažnju javnosti. Tome u prilog govori i povećan broj posjeta njihovoj stranici u posljednje vrijeme.

"Dnevno bude između sedam i 10.000 posljednjih nekoliko dana kako smo počeli sa ovim PR-om, al’ prije nije bio toliki porast s obzirom da sama stranica nije bila toliko popularna na početku, već u posljednjih nekoliko nagli broj posjetilaca...", kaže Ajna.

Povećan broj posjeta korona brojaču može se povezati i sa porastom broja inficiranih koronavirusom kojem svjedočimo prethodnih dana u Bosni i Hercegovini. Muhamed i Ajna ističu da sa nestrpljenjem čekaju da njihova web stranici krene prezentirati podatke koji govore o umanjenom broju oboljelih. To je, svakako, želja i svih nas.

Stranicu pogledajte ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti