Mljekara Livno uskoro počinje izvoz u Rusiju

22.08.2018. 09:16 / Izvor: Federalna.ba
Mljekara Livno uskoro počinje izvoz u Rusiju

U mljekari je trenutno na zrenju 85 tona zlatnih koluta sireva, a ukupan kapacitet, na zrenju i u skladištu, je 200 tona sira. 

Mljekara Livno priprema izalazak na rusko tržište, kazali su u ovoj mljekari za Federalnu televiziju. 

"Mi smo jedina mljekara u BiH koja ima dozvolu za izvoz u Rusiju, a namjera je izaći i na tržište Turske", kazao je Darinko Mihaljević, savjetnik u proizvodnji u Mljekari Livno.

Premda na tržište Evropske unije izvoze samo sir, u Mljekari Livno drže da je stavljanje BiH na listu zemalja kojima je dopušten izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, veliki uspjeh za mliječnu industriju.

U 2015. godini, Mljekara Livno je dobila dozvolu za izvoz i prošla je težak put da bi izašla na evropsko tržište.

"Čak cijela 2016. godina prošla je u ponovnom prilagođavanju, ulistavanju u trgovine i slično. U 2017. smo požnjeli rezultate i za oko 100 posto smo povećali prodaju", kazao je Mihaljević.

U mljekari je trenutno na zrenju 85 tona zlatnih koluta sireva, a ukupan kapacitet, na zrenju i u skladištu, je 200 tona sira. 

Za domaće tržište, mljekara uz sir plasira i druge mliječne proizvode poput maslaca i milerama. 

U nove proizvodne linije ulažu 250.000 eura, a uskoro pokreću i vlastitu proizvodnju mlijeka kako ne bi ovisli o nesigurnom tržištu.

 
Mljekara Livno uskoro izvozi i u Rusiju

Premda na tržište Europske unije izvoze samo sir u Mljekari Livno drže da je stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je dopušten izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, veliki uspjeh za mliječnu industriju. Premda su u 2015. godini dobili dozvolu za izvoz u Mljekari su prošli težak put da bi izišli na europsko tržište. Zahvaljujući tome u ovoj zrionici je trenutno na zrenju 85 tona zlatnih koluta, a ukupan kapacitet, što na zrenju što u skladištu je 200 tona sira. U Mljekari se pripremaju za osvajanje još jednog velikog tržišta.

Posted by federalna.ba on Tuesday, August 21, 2018

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti