Mljekara Meggle zadržala lidersku poziciju na tržištu BiH

31.12.2018. 10:06 / Izvor: Akta.ba
Mljekara Meggle zadržala lidersku poziciju na tržištu BiH

Mljekara Meggle okončala je uspješno još jednu poslovnu godinu zadržavši lidersku poziciju na bosanskohercegovačkom tržištu.

Mljekara Meggle okončala je uspješno još jednu poslovnu godinu zadržavši lidersku poziciju na bosanskohercegovačkom tržištu. Proteklu godinu u ovoj kompaniji završavaju s gotovo identičnim parametrima u otkupu, prerađenim količinama u proizvodnji, ali i u prometu. Međutim, profitabilnost je dosta niža u odnosu na 2017. godinu i to je razlog povećanja cijena skoro svih ulaznih parametara od energenata, sirovina, repromaterijala i ostalog.

"U isto vrijeme smo, kako bismo zadržali broj svojih potrošača, smanjili cijene gotovih proizvoda na policama. Naša strategija je bila očuvanje biznisa i mislim da smo u tome dosta uspjeli", kaže Kemal Hrnjić, direktor Mljekare Meggle u Bihaću, za Unsko-sanske novine "Krajina".

Sve ono što se dešava u ovoj godini kada je u pitanju povećanje cijena, a koje će kako je najavljeno biti nastavljeno i u narednoj 2019. godini u ovoj bihaćkoj kompaniji smatraju dodatnim udarom na proizvođače zbog čega će morati repozicionirati biznis u Bosni i Hercegovini. Da li je to povećanje cijena gotovih proizvoda ili možda smanjenje cijena ulaznih parametara, odlučit će u konačnici Uprava Megglea.

"Izazov s kojim se danas svi susreću je personal. U 2018. godini firmu je napustilo 12 ljudi, a zaposleno je novih 15. Smatramo da će trend odljeva kadrova biti nastavljen i u narednoj godini ukoliko ne budu učinjeni značajni pomaci u osiguranju boljih uvjeta rada. Nisu samo u pitanju plaće nego i sve ono što neizostavno prati uvjete rada", kaže Hrnjić.

I pored svega toga, u Meggleu su zadovoljni s ovogodišnjom poslovnom godinom. Zadržali su lidersku poziciju na tržištu, uspjeli su izmiriti sve obaveze državi, zaposlenicima, poljoprivrednicima. I pored toga, uspjeli su investirati direktno u proizvodnju više od sedam miliona konvertibilnih maraka. Najznačajnije investicije se ogledaju u tehničko-tehnološkom procesu što će potrošačima u 2019. godini donijeti dodatnu sigurnost u proizvode, njihov kvalitet podići na još veću razinu te veću inovativnost od konkurencije. Upravo to u ovoj kompaniji smatraju putem kojim treba ići kada je u pitanju proizvodnja mlijeka i mliječnih proiozvoda na tržištu BiH.

Veoma važna satisfakcija uposlenicima je to što će imati priliku raditi na najmodernijim tehnologijama za što će im Uprava omogućiti školovanje i usavršavanje u inostranstvu.

"Smatramo da je kontinuirano usavršavanje i edukacija veoma bitna stavka u zadržavanju ključnog personala u poduzeću. Trudili smo se u ovoj godini biti društveno odgovorna kompanija, maksimalno smo podržavali sport, kulturu, socijalne projekte, svakim danom smo sve više ekološki osviješteni. Trenutno smo u fazi izrade projekata za zbrinjavanje tehnoloških otpadnih voda, aktivno učestvujemo u zbrinjavanju ambalažnog otpada koji plasiramo na tržište i podržavamo sve projekte kojima je cilj podizanje ekološke svijesti na još veću razinu", ističe Hrnjić.

U posljednih nekoliko godina Meggle je više okrenut sebi i nije puno tražio niti očekivao podršku vlasti i institucija. Ispunjavaju sve svoje obaveze u skladu sa zakonima i propisima. Bilo je i nekoliko posjeta zvaničnika, ali bez konkretnih pomaka i suradnje u realizaciji bitnih projekata. Kada je u pitanju broj kooperanata, on varira iz mjesec u mjesec. Svakodnevno, ističu sa žaljenjem u ovoj mljekari, smanjuje se broj kooperanata. Posebno je ovaj trend prisutan u Bosanskoj krajini. Tokom ove godine nekoliko odličnih farmera prestalo se baviti ovim poslom, prije svega zbog nedostatka radne snage i nemogućnosti zadržavanja ovog biznisa na njihovim imanjima, jer mladi sve češće i u većem broju napuštaju zemlju, a starije stanovništvo ne može održavati taj posao. Ono što posebno brine su procjene da će takav trend biti nastavljen i u 2019. godini.

"Prema našim procjenama više od 200 farmera na području Unsko-sanskog kantona prestalo se baviti ovom proizvodnjom. Ohrabruje ipak činjenica da su oni koji su se nastavili baviti podigli proizvodnju, što je rezultiralo rastom otkupa od 200 tona mlijeka. Dešava se tranzicija ukrupnjavanja proizvodnje dok u isto vrijeme farmeri s manjim brojem grla odustaju od proizvodnje", ističe Hrnjić.

Radnici su najveći izazov i oni će u bihaćkoj Mljekari Meggle biti u fokusu i u 2019. godini. Njihovu opredijeljenost da rade na tome potvrđuju i već pokrenuti projekti kojima je cilj zadržavanje ključnog personala. Učinit će, ističu u ovoj kompaniji, sve da njihovi radnici budu zadovoljni, da ne moraju tražiti boljitak u nekim drugim zemljama. Naravno, ne očekuju da će zaustaviti te trendove, ali ih sigurno mogu usporiti. Očito je da su u ovoj kompaniji već odavno krenuli praviti evropsku firmu, što im sudeći po onome što vidite kada dođete u ovu firmu, ali i njihovim poslovnim rezultatima, priznat ćemo, ide od ruke. Nema sumnje da će tako biti i u buduće, jer u ovoj su kompaniji opredijeljeni maksimalno se posvetiti ispunjenju strateških ciljeva koji su garant poslovnog uspjeha i u konačnici zadovoljnog radnika.

Unsko - sanske novine "Krajina"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti