Mljekare iz BiH gube hrvatsko tržište

22.11.2011. 09:16 / Izvor: Nezavisne novine
Mljekare iz BiH gube hrvatsko tržište

Proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH će se nakon ulaska Hrvatske u EU, 1. jula 2013. godine, suočiti s ogromnim gubicima, jer će ostati bez najvećeg izvoznog tržišta za svoje proizvode.

Osnovna prepreka izvoza BiH na tržišta zemalja EU je u tome što i dalje nemamo nijednu evropski akreditovanu laboratoriju za izvoz namirnica životinjskog porijekla na njihova tržišta.

"Iako smo komplikovanu proceduru za dolazak inspektora iz EU, koji bi trebalo da ispitaju da li naše laboratorije ispunjavaju uslove da akredituju proizvode za izvoz na tržišta zemalja EU, pokrenuli prije godinu dana, do konkretnih pomaka na terenu još nije došlo", rekao je Drago Nedić, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

On je objasnio da je ta institucija prije godinu dana poslala pismo namjere organima EU u kojem traži dolazak inspekcije uz ocjenu da je BiH ispunila uslove za akreditovanje velikog broja proizvoda za izvoznu listu u EU.

"Zbog činjenice da BiH zbog neispunjavanja pretpristupnih uslova za EU nije u žiži interesovanja za dolazak procjeniteljske inspekcije, a upravo zbog toga su i pregovori u vezi s napretkom u poljoprivrednoj proizvodnji opet odgođeni", rekao je Nedić.

On smatra da je BiH napravila veoma značajan napredak, naročito u oblasti veterinarstva, navodeći da veterinarski institut "Dr Vaso Butozan" iz Banjaluke ispunjava uslove da obavlja ovakvu vrstu akreditacije proizvoda.

S najavljenim ulaskom Hrvatske u EU proizvodnja više hiljada proizvođača mlijeka u BiH će biti ugrožena. Trenutno dubički "Mlijekoprodukt", najveća domaća mljekara, izvozi preko 60 odsto svojih proizvoda na tržište Hrvatske.

BiH je za prvih devet mjeseci ove godine izvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 59 miliona KM, dok se procjenjuje da BiH izvozi 40 miliona litara mlijeka samo u Hrvatsku na godišnjem nivou. Proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda predstavlja jednu od rijetkih prehrambenih djelatnost koja ostvaruje spoljnotrgovinski suficit.

"Ulaskom Hrvatske u EU naš izvoz će biti u potpunosti blokiran sve dok se neka od laboratorija u BiH ne akredituje za ove poslove", rekao je Draženko Budimir, direktor Zemljoradničke zadruge "Livač”" iz Aleksandrovca, kod Laktaša.

On je objasnio da ova zadruga trenutno oko deset odsto proizvedenog mlijeka plasira na hrvatsko tržište, ali i da značajne količine prodaje dubičkom "Mlijekoproduktu", koji je takođe usmjeren na izvoz za hrvatsko tržište.

"Mislim da je pitanje uvođenja ove laboratorije ispolitizirano i vjerovatno se sada vodi polemika u vezi s tim gdje će biti njeno sjedište i ko će platiti njeno akreditovanje", rekao je Budimir.

Zemljoradnička zadruga "Livač" proizvede 30 tona sira godišnje, a oko tri tone izveze u Hrvatsku.

"Economist": Od "rata jajima" do pravog rata

Londonski "The Economist" piše o trgovinskim problemima koji će nastati za BiH ulaskom Hrvatske u EU sredinom 2013, i u tome ide toliko daleko da pominje da bi "rat jajima" između dvije zemlje, koji je na pomolu, mogao prerasti i u pravi rat.

List u tom kontekstu navodi primjer trgovinskog sukoba Austrougarske i Srbije 1906. podstaknut zabranom izvoza svinjetine iz Srbije, koji je prethodio atentatu na Franca Ferdinanda u Sarajevu i Prvom svjetskom ratu.

"Economist" navodi da BiH neće moći izvoziti mliječne proizvode, jaja i meso u Hrvatsku, kao članicu EU, jer neće imati agenciju za ovjeru izvoza zbog sporenja RS i Bošnjaka da li će biti na entitetskom ili državnom nivou.

"Još gore, od jula 2013. samo dva prelaza na 1.010 kilometara granice BiH i Hrvatske biće opremljena za kontrolu izvoza prehrambenih proizvoda. To će biti teško za mnoge male proizvođače - dodatni troškovi transporta bi mogli uništiti njihove poslove", piše list.

Drugi problem, kako navode, javiće se u Neumu, gdje automobili i kamioni sada nesmetano prelaze. Stvari će, međutim, postati komplikovanije za kamione od 2013.

"Kako će dva dijela granice na Jadranu biti spoljne granice EU, kamioni će gubiti vrijeme i novac da bi dobili carinske pečate na jednoj strani i onda nekoliko kilometara kasnije opet, kada budu ponovo ulazili u EU, ili će im biti potrebno isto toliko vremena da feribotom zaobiđu Neum", navodi "Economist".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti