Mljekari u Federaciji BiH ogorčeni: Novi obrazac, novi namet

14.03.2017. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
Mljekari u Federaciji BiH ogorčeni: Novi obrazac, novi namet

Transport sirovog mlijeka od proizvođača do mljekare u Federaciji BiH mora pratiti i obrazac 2B.

Transport sirovog mlijeka od proizvođača do mljekare u Federaciji BiH mora pratiti i obrazac 2B, bez kojeg mljekare ne smiju primiti mlijeko od kooperanata, a plaćanje istog pada na teret mljekara, što ih je ogorčilo.

"Dobili smo odluku o uvođenju obrasca 2B i pišemo primjedbu, jer je nedopustivo da primoravaju mljekare da svaki dan izdvajaju sedam KM za obrazac, što na mjesečnom nivou iznosi oko 210 KM'', ističe Enes Hasanović, sekretar Udruženja poljoprivrednika BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove donijela je nedavno tu novu uredbu za proizvođače mijeka. Navedenim obrascem potvrđuje se zdravstveno stanje proizvoda, odnosno da na mjestu porijekla nije utvrđena bolest.

Prema Hasanovićevim riječima, odluke koje se primjenjuju, umjesto da budu olakšavajuće za poljoprivrednike, one svakodnevno otežavaju ionako težak posao proizvođačima. On je dodao da će Udruženje takođe uputiti primjedbu i na novi Pravilnik o podsticajima.

Mehmed Nikšić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH, tvrdi da je ukupan sistem koji se odnosi na poljoprivrednike i mljekare loš i da ima i previše izdataka.

''Samo nam nameću nove izdatke, a vjerujte da takvi potezi uopšte ne utiču na kvalitet, kako se tvrdi, i nema nikakvog efekta'', rekao je Nikšić.

Federalni inspektor Damir Kahrimanović kaže da je zakonska obaveza da proizvodi životinjskog porijekla u trgovini moraju biti na propisan način označeni i praćeni propisanim veterinarskim sertifikatom ili potvrdom.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS, navodi da ovakav obrazac za mljekare u Republici Srpskoj ne postoji, ali da ipak ima drugih obrazaca i niz nameta koji se stavljaju na teret mljekarima.

''Ovakva situacija i regulative mogu samo dovesti do propasti i gašenja proizvodnje kada su poljoprivredni proizvođači u pitanju'', kaže Maletić i napominje da je za mljekare najveći problem ionako jeftino mlijeko, čija je otkupna cijena od 47 do 48 feninga.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti