MMF procjenjuje da li je ugrožen aranžman s BiH

02.07.2018. 07:43 / Izvor: Agencije
MMF procjenjuje da li je ugrožen aranžman s BiH

U Ministarstvu finansija Republike Srpske Srni je rečeno da nemaju ništa protiv analize MMF-a.

Međunarodni monetarni fond je u posljednjem trenutku odgodio zaključenje pregleda kreditnog programa za Bosnu i Hercegovinu, koji je trebalo da omogući isplatu naredne tranše kredita u iznosu od oko 150 miliona maraka. Iznenadna odluka MMF-a je posljedica najave Vlade Republike Srpske da povećava plate u javnom i privatnom sektoru, kao i Vlade Federacije da poveća beneficije za veterane. 

Povećanje mjesečnih zarada u Republici Srpskoj, moglo bi da zaustavi isplatu kreditaa Međunarodnog monetarnog fonda. Iz MMF-a je poručeno da obustavljaju sve aktivnosti dok ne izvrše analizu kako će povčanje neoporezivog dijela i najniže plate u Srpskoj, uticati na budžet i nesmetano ispunjavanje obaveza prema ovom međunarodnom kreditoru.

"MMF-u treba dodatno vrijeme kako bi ocijenio nedavne odluke vlasti da povećaju beneficije za veterane u Federaciji i plate u javnom sektoru u Republici Srpskoj, rekao je za Rojters rezidentni predstavnik MMF-a u BiH", Francisko Parodi. 

Ekonomisti upozoravaju da Republika Srpska u velikoj mjeri zavisi od novca koji dobija od MMF-a i da je ovakav potez ove finansijske institucije bio očekivan. Entiteti su, smatra struka, ugovorima proširenom aranžmanu MMF-u obećali poštovanje određenih pravila, tako da će i ovaj put morati da objasne svoje postupke. 

Međunaordni monetarni fond je i ranije upozoravao Republiku Srpsku da mora da smanji javnu potrošnju jer su plate iako niske, zapravo previsoke u odnosu na produktivnost, koja je prema stavu MMF-a, veoma niska. U Vladi Srpske međutim ne očekuju probleme u isplati narednih tranši, jer kažu da su dobro izračunali i da će biti dovoljno sredstava za servisiranje svih kredita.

U opoziciji upozoravaju da Republika Srpska već ima finansijske probleme. Francisko Parodi sada uslovljava, kažu u PDP-u, a prethodnih godina je dobro sarađivao sa vlastima u Republici Srpskoj, dajući joj kredite u zamjenu za nove namete građanima.

Od 24 stavke iz produženog aranžmana sa MMF-om, vlasti BiH, Srpske i Federacije su ispunile su tek polovinu, tako da je od početka bilo jasno da rast plata kroz poresko rasterećenje, koji je Vlada Srpske dogovorila sa socijalnim partnerima, neće biti po volji Međunarodnog monetarnog fonda.

U Ministarstvu finansija Republike Srpske Srni je rečeno da nemaju ništa protiv analize MMF-a koja će sasvim sigurno pokazati da stend-baj aranžman sa tom finansijskom institucijom ni na koji način nije i neće biti ugrožen zakonima koji imaju za cilj poboljšanje primanja u Republici Srpskoj.

"Okvir plata koji je Vlada Republike Srpske planirala u javnom sektoru ostao je na prošlogodišnjem nivou, a promjena načina obračuna plata je već ranije bila definisana i u Dopunskom pismu namjere sa MMF", istakli su u Ministarstvu finansija. 

Na pitanje Srne da li je u Vladu Srpske stigla najava o mogućem otkazivanju posljednje tranše MMF-a za BiH, Srni je rečeno da je Ministarstvo finansija obaviješteno, posredstvom Kancelarije rezidentnog predstavnika MMF-a, da je planirana sjednica Izvršnog odbora ove finansijske institucije na kojoj je trebalo da bude zaključen pregled i odobrenje naredne tranše odgođena radi razmatranja seta zakona koji je donijela Vlada Republike Srpske s ciljem poboljšanja primanja u realnom i javnom sektoru i zbog odluke Vlade FBiH da poveća budžet za 14 miliona KM Zakonom o pravima boraca u tom entitetu.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske naglašavaju da će nastaviti sa utvrđivanjem mjera koje će dovesti do poboljšanja standarda svih slojeva društva u Srpskoj, poštujući politike sa međunarodnim finansijskim institucijama. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti