MMF se interesovao za dug RS-a

05.11.2019. 07:36 / Izvor: Fena
MMF se interesovao za dug RS-a

Delegaciju Tehničke misije MMF-a predvodio je šef misije Peter Lindner.

Delegacija tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) tokom razgovora s ministricom finansija Republike Srpske Zorom Vidović interesovala za stanje u oblasti finansija, posebno za bankarski sektor, te oblasti osiguranja i investicionih fondova.

Sagledavaju se mogućnosti u okvirima primarnog i sekundarnog domaćeg finansijskog tržišta koje bi dale doprinos strategiji upravljanja dugom u srednjeročnom periodu, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS.

Vidović je istakla da je cilj upravljanja dugom RS postepeno smanjenje ukupnog zaduženja, uz obezbjeđenje finansijskih sredstava prvenstveno za finansiranje odobrenih investicionih projekata.

"Republika Srpska rukovodi svojim dugom, a u narednom periodu ćemo nastojati da u ovoj oblasti unaprijedimo stanje, rukovođeni  minimalnim troškovima i rizicima, a imajući u vidu stepen razvijenosti ekonomije i domaćeg tržišta hartija od vrijednosti", izjavila je Vidović, dodavši da je u septembru usvojena Strategija upravljanja dugom RS koja se bazira na kombinaciji različitih izvora finansiranja.

Delegaciju Tehničke misije MMF-a predvodio je šef misije Peter Lindner.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti