MMF spreman obezbijediti 330 miliona eura BiH, ali entiteti se moraju dogovoriti

09.04.2020. 16:23 / Izvor: Akta.ba
MMF spreman obezbijediti 330 miliona eura BiH, ali entiteti se moraju dogovoriti

Prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena.

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell danas je u izjavi za javnost naveo da je, nakon odluke Izvršnog odbora da poveća iznos hitne pomoći koja će biti na raspolaganju zemljama članicama, MMF sada spreman da u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) obezbijedi 330 miliona eura Bosni i Hercegovini za borbu protiv krize izazvane Covidom -19.

"Međutim, prije nego bude moguće odobriti RFI, vlasti prvo moraju postići dogovor o tome kako će sredstva od RFI biti podijeljena između dva entiteta. Neuspjeh u postizanju dogovora će imati za rezultat odgađanje pomoći", naveo je Jewell.

Dodao je da Izvršni odbor trenutno ima više od 90 zahtjeva za hitnu pomoć, te će možda biti teško pronaći drugi datum u skorijoj budućnosti kada bi Odbor mogao razmatrati zahtjev BiH.

"Podstičemo vlasti da rade zajedno kako bi, čim je to prije moguće, postigle dogovor", izjavio je Jewell, saopćeno je iz Ureda rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti