MMF za duplo planira povećati iznos sredstva za BiH?

30.05.2014. 14:54 / Izvor: eKapija.ba
MMF za duplo planira povećati iznos sredstva za BiH?

Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba BiH, a uslovljeno odobrenju uprave MMF-a, osoblje MMF-a će Izvršnom odboru predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda staviti na raspolaganje BiH.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod vodstvom Rona van Roodena je posjetila Banja Luku i Sarajevo u periodu od 21. do 30. maja 2014, da bi razgovarala o posljednjim ekonomskim dešavanjima i politikama vezanim za šesti i sedmi pregled u sklopu Stand-by aranžmana (SBA) za Bosnu i Hercegovinu. 

"Misija želi izraziti svoje suosjećanje sa svima koji su pogođeni nedavnom prirodnom katastrofom. Jasno je da su poplave u velikom dijelu zemlje kao i klizišta izazvali velike štete i probleme. MMF je spreman pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju posljedica ove nesreće. Iako se procjena štete još uvijek radi, očekuje se da će tempo ekonomskog rasta značajno usporiti tokom ove godine. Nivo usporavanja će ovisiti od brzine mobiliziranja međunarodne podrške za rekonstrukciju", kazao je na kraju posjete van Rooden.

Naveo je da će vladine finansije će biti izložene značajnom padu prihoda te potrebama za dodatnim finansiranjem.

"Da bismo pomogli u kontinuiranom osiguravanju funkcioniranja vlada, misija MMF-a je postigla dogovor sa predstavnicima vlasti o nizu mjera koje se fokusiraju na poboljšanje naplate poreza i očuvanje integriteta finansijskog sistema koje će, ukoliko se provedu, osigurati da Izvršni odbor MMF-a razmotri kombinirano šesti i sedmi pregled u sklopu SBA. Uzimajući u obzir hitnost i veličinu finansijskih potreba Bosne i Hercegovine, a uslovljeno odobrenju uprave MMF-a, osoblje MMF-a će Izvršnom odboru predložiti povećanje iznosa koji će se okončanjem pregleda staviti na raspolaganje Bosni i Hercegovini sa 84,55 miliona SDR (oko 90 miliona eura) na 169,1 milion SDR (oko 180 miliona eura)", kazali su iz MMF-a. 

Dodali su da će osoblje MMF-a u narednom periodu i dalje usko sarađivati sa vlastima i međunarodnom zajednicom, kako budu dolazile nove informacije, na procjeni i rješavanju finansijskih potreba Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti