Mnogo prostora za unapređenje saradnje BiH i Slovenije

16.01.2019. 13:26 / Izvor: Akta.ba
Mnogo prostora za unapređenje saradnje BiH i Slovenije

Kao prioritet ove Vlade premijer Forto je naglasio stvaranje radnih mjesta uz kreiranje ambijenta lakšeg poslovanja.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ugostio je danas ambasadoricu Republike Slovenije u BiH Zoricu Bukinac. Sastanak je bio prilika za bolje upoznavanje sa prioritetima u radu Vlade Kantona kao i sa temama koje povezuju slovenačku privredu sa Kantonom Sarajevo i Bosnom i Hercegovinom.

Kako je istakla ambasadorica Bukinac, polovina ekonomske saradnje i razmjene koju Slovenija ima sa Federacijom BiH odvija se u Kantonu Sarajevo, što ga svrstava u ključnog partnera međusobnih ekonomskih odnosa.

"Mi se ponosimo ukupnom saradnjom naše dvije države što pokazuje i podatak da je poslovanje slovenskih firmi u BiH stvorilo 15.000 radnih mjesta. Smatram da još ima mnogo prostora za unapređenje te saradnje i sa BiH kao i državama u okruženju. Važno nam je da u čitavom  regionu vidimo reformske procese", istakla je ambasadorica, te ponudila Vladi Kantona i MUP-u pomoć policijskog atašea ove amabasade oko pitanja migranata ukoliko za to bude potrebe.

Kao prioritet ove Vlade premijer Forto je naglasio stvaranje radnih mjesta uz kreiranje ambijenta lakšeg poslovanja.

"Privatni sektor biće u našem fokusu i sve ono što može poboljšati uslove za njegov rad. Mijenjat ćemo regulativu u tom smjeru i podsticati njegov razvoj", poručio je ovom prilikom premijer Forto te najavio širi sastanak predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija koje djeluju ovdje kako bi se koordinirale zajedničke aktivnosti i projekti koje se ovdje implementiraju  što je ambasadorica posebno pozdravila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti