Mobilni timovi u Sarajevu će prevoziti osobe koje ne mogu doći u Zetru na vakcinaciju

21.04.2021. 08:13 / Izvor: Akta.ba
Mobilni timovi u Sarajevu će prevoziti osobe koje ne mogu doći u Zetru na vakcinaciju

Uskoro aplikacija s izbornikom za nepokretne osobe.

Imunizacija protiv koronavirusa u Kantonu Sarajevo počela je danas, a proces masovne vakcinacije odvijat će se u dvorani Zetra. 

S obzirom na ograničenu količinu vakcina kojom raspolaže Kanton Sarajevo, starosna granica za vakcinaciju je 75 godina, a među prioritetima su i onkološki pacijenti i pacijenti koji su imali transplantaciju.

Međutim, među grupama koje su prve u redu za vakcinu postoje i osobe koje zbog starosti i određenih zdravstvenih stanja ne mogu doći na mjesto vakcinisanja u Zetru. Za njih će, kako kaže, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba KS Arman Šarkić biti osigurani mobilni timovi.

"Bit će timovi porodične medicine koji će pružati kompletnu zdravstvenu uslugu, od transporta, vakcinacije, opservacije. Osobe koje zbog zdravstvenih razloga ne mogu same doći na vakcinaciju mogu se obratiti timovima porodične medicine, ali i putem Call-centra. Bazno ih vode timovi porodične medicine i svi imaju evidenciju svojih osiguranika", kazao je.

Šarkić dodaje da je u najavi i aplikacija kompanije MedIT s izbornikom za nepokretne osobe. Također, ističe i da bi se trebali uključiti i ostali subjekti, poput mjesnih zajednica itd.

Osobe koje su dobile termin za vakcinaciju, a ne mogu same doći na mjesto gdje se vrši masovna vakcinacija, ne trebaju odbijati svoj termin, već se trebaju javiti svojim ambulantama porodične medicine, putem kojih će im biti osiguran transport.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti