Modernizacija RMU Kakanj: Potpisan Ugovor o nabavci metanometrijske centrale za praćenje parametara jamskog zraka vrijedne 690.000 EUR.

14.05.2009. 15:18 / Izvor: Fena
Modernizacija RMU Kakanj: Potpisan Ugovor o nabavci metanometrijske centrale za praćenje parametara jamskog zraka vrijedne 690.000 EUR.

Direktor Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije Gašper Jež, direktor slovenskog preduzeća TEVEL Živko Iztok, generalni direktor Rudnika mrkog uglja "Kakanj" Mirsad Jašarspahić i izvršni direktor ovog rudnika Akif Berbić potpisali su Ugovor o nabavci metanometrijske centrale za praćenje parametara jamskog zraka u okviru projekta "Modernizacija eksploatacije mineralnih sirovina - automatska metanometrijska centrala - Rudnik mrkog uglja Kakanj d.o.o."

Vrijednost projekta je 690.000 eura, a finansiraju ga Vlada Federacije BiH, Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije i RMU "Kakanj".

Prema ovom ugovoru, u RMU "Kakanj" do kraja mjeseca trebala bi biti puštena automatska metanometrijska centrala za praćenje parametara jamskog zraka, kojom je ovaj rudnik unaprijedio zaštitu na radu.

"U Rudniku Kakanj će biti postavljena nova serija svih mjernih glava koje su prvo bile na testiranju u Rudniku Velenje u Sloveniji. Radi se o najsavremenijoj tehnologiji. Centrala će biti na putu za 14 dana. U tom periodu Rudnik treba da odradi svoje poslove, vezano za polaganje kablova. Mislim da će biti pušteno u rad do kraja ovog mjeseca", kaže Iztok.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti