Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Modna bajka iz Maglaja: Svečane Paradi haljine na tržištu 10 zemalja EU

13.12.2018. 08:49 / Izvor: Akta.ba

"Fine Life Group d.o.o." nije samo tvornica odjeće. To je mjesto gdje najfiniji materijali, pod prstima vrijednih konfekcionara postaju prava modna bajka.

Svoju bajku, ove godine je doživjela i Anđela Paleksić, Miss BiH, koja je na takmičenju za Miss svijeta nosila svečane Paradi haljine proizvedene upravo u ovoj maglajskoj tvornici. Kompaniju su pokrenule modna dizajnerica Ernada Mujić i Emina Brdarić, nastanjene u Austriji. 

"Iako smo 100% fokusirani na izvoz, ove godine smo odlučili načiniti i iskorak prema domaćem tržištu, pa smo tako ostvarili saradnju sa Miss Bosne i Hercegovine, koja je naš modni brend Paradi predstavila na takmičenju za Miss svijeta 2018 u Kini", pojašnjava direktorica Emina Moravac.

"Naša stalna direktna veza sa dijasporom se najbolje prepoznaje kroz mentorstvo naših vlasnica iz Austrije i to nam pruža garanciju da radimo po svjetskim standardima, što se ogleda u kvaliteti finalnih proizvoda koji svoje mjesto nalaze i u velikim svjetskim modnim kućama u čak 10 zemalja EU", zaključila je Moravac. 

Emina Moravac, direktorica Fine Life Groupe d.o.o. Maglaj, Photo: UNDP BiH

"Svako od nas se stalno usavršava, a najnovija znanja, koja nam redovno prenose vlasnice iz Austrije, pomažu da pratimo trendove", kaže Nidžara Ibranović, jedna od uposlenica, koja je zahvaljujući Dijaspori za razvoj, stekla potpuno nova znanja i novo radno mjesto u kompaniji "Fine Life Group d.o.o.

Sličnu priču dijele i Edina Kadić i Šaha Husanović, koje također rade na novim mašinama za šivanje, odnosno sistemima za peglanje

U posljednjih skoro godinu dana, dvije tekstilne kompanije sa područja Općine Maglaj su unaprijedile svoje poslovanje, kroz nabavku nedostajuće opreme i obuku novih ljudi, od kojih je 18 dobilo zaposlenje. 

"Uloga dijaspore u životu Općine je vrlo značajna, a naša administracija i dalje namjerava raditi na razvoju odnosa između dijaspore i lokalne privrede", rekao je Nermin Bešlagić, Koordinator za dijasporu Općine Maglaj, dodajući kako su kroz projekat Dijaspora za razvoj već učinjeni značajni koraci u tom smjeru. 

Izvor: Dijaspora za razvoj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti