Mogherini-Hahn: Radimo na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU

18.04.2018. 07:43 / Izvor: Fena
Mogherini-Hahn: Radimo na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u EU

Evropska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana.

Evropska unija (EU) prepoznaje pozitivne promjene u zemljama zapadnog Balkana, jača svoj angažman u regiji te radi na izradi mišljenja o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

To su jučer izjavili visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Evropska komisija usvojila Paket proširenja.

Kako je rečeno na pres-konferenciji u Strazburu, Albanija i Makedonija su ostvarile iskorake i naredak te je donesena odluka da se da preporuka Vijeću Evrope da otvore pregovore o proširenju s ove dvije države.

U Izvještaju evropskih zvaničnika stoji i to da sa vlastima na Kosovu rade na ostvarivanju dajnjeg napretka u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Za Srbiju i Kosovo, Hahn i Mogherini su kazali da EU nastavlja pomagati dijalog između Beograda i Prištine, ali da je uslov normalizacija odnosa između njih.

Hahn je u vezi politike proširenja za Tursku izrazio žaljenje jer Izvještaj pokazuje odstupanje ove države od vladavine prava, na što je Evropska komisija ranije upozorila.

Međutim, dodao je da nastavjaju saradnju s Turskom i pozdravljaju napore koje je uložila na zbrinjavanju miliona sirijskih izbjeglicaika.

Naglasio je da je politika proširenja rigidna, ali da funkcionira, istakavši da uvozeo stabilnost, a izvoze nestabilnost.

Mogherini je ponovila stav od ranije da je zapadni Balkan bio i da će biti dio budućnosti Evropske unije.

"To je naš zajednički interes, a ovo je pravi trenutak da se naprave pravi koraci, uz, naravno, kompromise", dodala je.

Zaključila je da su države odgovorne za realizaciju reformi, ne zato što od njih to traži Brisel već njihovi građani.

U tom je kontekstu poručila da očekuju snažno političko liderstvo, a da će EU nastaviti pružati svoju podršku.

Zadnji paket o proširenju usvojen je u decembru 2016. Ovaj put je Strategija o proširenju objavljena dva mjeseca prije Izvještaja o napretku, u februaru ove godine, ali samo za zemlje zapadnog Balkana, ne i za Tursku. Inače je Paketom proširenja obuhvaćeno sedam država - BiH, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija te Turska.

Cjelokopni izvještaj možete pogledati na ovom linku

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti