Mogu li ljeto i turisti donijeti rekordne prihode u budžetsku kasu?

04.07.2016. 08:53 / Izvor: Federalna.ba
Mogu li ljeto i turisti donijeti rekordne prihode u budžetsku kasu?

BiH ima dosta potencijala za razvoj turizma, ali je potrebno više ulaganja i promocije.

BiH ima dosta potencijala za razvoj turizma, ali je potrebno više ulaganja i promocije. Sarajevski turistički vodiči ističu kako nude dvioposatnu gradsku rutu od Vijećnice do Katedrale.

Da bi se ova grana privrede učinila još više atraktivnijom turistima, ponuđen je i novi reformski zakon o turizmu FBiH. Najavljena je reorganizacija turističkih zajednica, strožija kontrola, ali i više para u budžetu. Novi zakon o turizmu pooštrava kriterije i za one koji žele biti turistički vodiči, bit će strožije nadzirana i kategorizacija hotela i drugih ugostiteljskih objekata. Osim zakona o turizmu, planirano je i donošenje zakona o boravišnoj taksi, kojom je predviđeno ukidanje članarine da bi se rastretila privreda i smanjili nameti.

"Dosadašnjom praksom bilo je predviđeno da određeni subjekti plaćaju tursitičke članarine prema turističkim zajednicama i pokazalo se da taj koncept nije dobar te da je u suštini turistička članarina parafiskalni namet. S obzirom na to da je intencija Vlade Federacije BiH da se smanje određeni nameti, predviđeno je da se ukine članarina, a da ostanu boravišne takse", pojašnjava Kasema Ćatović, tajnica Federalnog minsistarsvtva okoliša i turizma

Ministar privrede KS-a Muharem Šabić kaže kako ovaj zakon predviđa da se od ubranih sredstava 70 posto ulaže u razvoj i projekte turizma - raste broj turista i treba urediti turističke tačke kako bi oni dolazili u što većem broju.

Turističke zajednice očekuju da će novi zakon donijeti prave i vidljive promjene, ali i više prihoda.

Kako navodi Midhat Kulo, predsjednik Turističke zajednice KS-a, malo je milijarda godišnjih prihoda - nama trebaju milijarde jer ova zemlja to zaslužuje.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, naša zemlja ocijenjena je kao zemlja sa najjačim potencijalom rasta prihoda od turizma, gdje procijenjena godišnja stopa rasta iznosi više od 10 posto. Da bismo taj trend nastavili, potrebno je smanjiti sivu ekonomiju te pojačati inspekcijski nadzor.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti