Moguća saradnja Rumunije i Republike Srpske u sektoru energetike

04.06.2019. 08:27 / Izvor: SRNA
Moguća saradnja Rumunije i Republike Srpske u sektoru energetike

Cilj samita je bio da se otvorenom diskusijom u tri panela predstave međunarodni plan i energetska stabilnost za region.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i ministar energetike Rumunije Anton Anton razgovarali su jučer u Beogradu o mogućoj saradnji Srpske i Rumunije u sektoru energetike, te zajednički ocijenili da je pitanje regionalne saradnje od izuzetnog značaj.

Đokić je nakon sastanka na marginama Samit "Energetska bezbednost u regionu", rekao da je sa rumunskim kolegom razgovarao i o tome šta je aktuelno u energetskim sektorima Republike Srpske, BiH i Rumunije.

"Razmijenile smo važne informacije i utiske o energetskim aktivnostima koje se sprovode u jednoj i drugoj zemlji", rekao je Đokić Srni.

Đokić je napomenuo da su zanimljiva iskustva Rumunija jer je to zemlja koja je članica EU i koja je sticanjem takvog statusa stekla i nove obaveze koje prije toga nije imala.

"Oni su mnogo napredovali u razvoju energetskog sektora, imaju isto tako ambiciozne planove za dalji razvoj, ali i velikih teškoće. Imaju izuzetno visoke troškove naknada za sertifikate za CO2", rekao je on.

Đokić je rekao da ovaj sertifikat još nije uveden u Republiku Srpsku zato što još nema taj status i tu vrstu obaveza ali, kako je ukazao, to "kuca na vrata".

"Razgovarali smo i o mogućnostima saradnje i ostalo je otvoreno da i investitorima iz Rumunije stavljamo na raspolaganje informacije o razvojnim projektima u sektoru energetike u Srpskoj koji se mogu razvijati na bazi inostranog ulaganja", rekao je Đokić.

Prema njegovim riječima, rumunska strana je to prihvatila i razmatraće to pitanje.

"Zajednički smo ocijenili da je pitanje regionalne saradnje od izuzetnog značaja i da je ovaj samit samo jedan od dobrih primjera podsticanja na saradnju koja treba da bude od interesa sa svaku državu ponaosob i region u cjelini", rekao je Đokić.

Na samitu su učestovali ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar energetike Bugarske Temenuška Petkova.

Cilj samita je bio da se otvorenom diskusijom u tri panela predstave međunarodni plan i energetska stabilnost za region. 

Osim državnih zvaničnika iz Srbije i regiona, na konferenciji su učestvovali brojni eksperti, predstavnici institucija, organizacija, državnih i privatnih kompanija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti