Moguće poskupljenje meda do kraja godine

23.06.2014. 08:30 / Izvor: Oslobođenje
Moguće poskupljenje meda do kraja godine

​Vremenske (ne)prilike ostavile su trag i na pčelarstvu u BiH. Mada su od ove godine očekivali puno bolje rezultate, velike kiše i poplave pomrsile su planove pčelarima.

Vremenske (ne)prilike ostavile su trag i na pčelarstvu u BiH. Mada su od ove godine očekivali puno bolje rezultate, velike kiše i poplave pomrsile su planove pčelarima. Kako su nam rekli pčelari iz cijele BiH, puno njih je ostalo bez pčelarskih društava, uništene su im košnice, a o medu da i ne pričaju.

"Službenih rezultata o štetama koje su pretrpjeli pčelari RS-a još nemamo, ali prijavljenih šteta već imamo, tako da nam se do sada javilo 12 pčelara kojima je uništeno 229 košnica. Međutim, taj broj je sigurno mnogo veći jer imamo dosta pčelara u područjima koja su pretrpjela velike štete i koji se sad bave sanacijom i obnovom svojih objekata, a tek poslije će se znati koliko košnica im je oštećeno", rekao nam je Milorad Tešić, tajnik Udruženja pčelara Semberija iz Bijeljine.

Štete će se sigurno mjeriti u desetinama tisuća KM, ukoliko se zna da je cijena jedne košnice, odnosno jednog pčelinjeg društva, najmanje 200 KM ( 102 eura).

Štetu su pretrpjeli i pčelari iz Federacije BiH upravo iz razloga što je velika većina svoja pčelarska društva u toku cvata bagrema prevezla na područja uz Savu.

"Ono što možemo sada očekivati jeste povećanje uvoza nekvalitetnog meda iz država poput Kine, Argentine, koje ne zadovoljavaju standarde EU i ne mogu izvoziti u EU, pa će plasirati med na naše tržište. Također, možemo očekivati povećanje cijene meda krajem godine. Trenutna cijena tegle meda je od 15 do 20 KM ( 7-10 eura ), a vrlo je vjerojatno da će ona krajem godine biti i preko 20 KM", rekao nam je Rizah Osmanović, pčelar iz Tuzle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti