Moguće promjene pojednostavljenog carinskog postupka

18.02.2015. 14:25 / Izvor: eKapija.ba
Moguće promjene pojednostavljenog carinskog postupka

Zajednički zaključak današnjeg sastanka je da će se dodatno razmotriti mogućnost da se u Uputstvo eventualno uvrste samo one vrste robe koje se proizvode u BiH i koje se izvoze van BiH.

Povodom objavljivanja Uputstva o pojednostavljenom postupku po fakturi („Službeni glasnik BiH“, broj 4/15), koje je stupilo na snagu 28.01.2015. godine, Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je zaprimila značajan broj primjedbi poslovnih subjekata sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine vezanih za smanjenje broja proizvoda za koje se može koristiti pojednostavljeni postupak.

S tim u vezi, dana 18. februara 2015. godine je u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine u Banja Luci održan sastanak predstavnika Uprave sa predstavnicima Spoljnotrgovinske komore BiH, Vijeća stranih investitora u BiH, Privredne komore Federacije BiH, Privredne komore Republike Srpske i Privredne komore Brčko distrikta.

Predstavnici bh. privrede su iznijeli zahtjeve brojnih privrednika da se iznađe mogućnost da se na sadašnju listu roba uvrste robe koje su u prethodno važećem periodu bile uvrštene kao robe za koje se može primijenjivati pojednostavljeni carinski postupak po fakturi.

Na zajedničkom sastanku zaključeno je da će nadležne privredne komore u roku od 15 dana dostaviti Upravi prijedloge roba koje bi mogle biti dodatno uvršetne u Uputstvo o pojednostavljenom carinskom postupku po fakturi.

Zajednički zaključak je da će se dodatno razmotriti mogućnost da se u pomenuto Uputstvo eventualno uvrste samo one robe koje se proizvode u BiH i koje se izvoze van naše zemlje, a koje se svojim izgledom i načinom pakovanja nedvosmisleno mogu identifikovati u skraćenom carinskom postupku na graničnom prijelazu.

Rokovi važenja ranije izdatih odobrenja biće produženi za vrijeme potrebno za izdavanje novih odbrenja za pojednostavljeni carinski postupak po fakturi.

Podsjećanja radi, prethodno Uputstvo, koje je važilo do 28.01.2015. godine, bilo je rijedak primjer pružanja olakšica bh. privrednicima iz različitih sektora: metalna indstrija, drva industrija, industrija plastike i građevinskih materijala, saopćeno je iz VTKBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti