Mogućnost povrata inozemnog PDV-a za bh. kompanije

05.01.2011. 12:33 / Izvor: eKapija.ba
Mogućnost povrata inozemnog PDV-a za bh. kompanije

Imo Junior d.o.o. iz Orašja koji je dio švicarske firme United Cash Back kompanijama iz BiH pruža usluge povrata inozemnog PDV-a. "Povratom ovog PDV-a bh. kompanije mogu uštedjeti jednu petinu ukupnih troškova koje imaju u inozemstvu", kaže Mirko Vincetić, direktor Imo Juniora.

Povrat ovog PDV može se izvršiti po osnovu raznih usluga koje su domaće kompanije plaćale u inozemstvu kao što su: hotelski smeštaj, sajmovi, seminari, kongresi, kotizacije, članarine, putarina, gorivo, advokatske usluge, usluge reklame i propagande, marketinške usluge, obrada i dorada proizvoda i dr.

"Dakle, mi možemo bh. kompanijama vratiti PDV iz država EU, ali i iz država bivše Jugoslavije", kaže on. Povrat inozemnog PDV-a rade za prostor bivše Jugoslavije i to za bh. kompanije preko firme IMO Junior iz Orašja, za kompanije iz Srbije, Crne Gore i Makedonije preko firme Cash Back Imo iz Beograda, a za kompnije iz Hrvatske i Slovenije preko firme CB Vincetić iz Zagreba.

Upravo zato kao najveću komparativnu prednost ističe njihovu razgranatu mrežu. Naime, United Cash Back ima svoje urede u 35 država Europe i svijeta i zahvaljujući toj mreži ovaj posao obavljaju brzo i kvalitetno.

Vincetić objašanjava da je PDV porez europska ideja (ne dolazi iz Amerike ili Japana) i kao takav u Europi funkcionira već 40 godina, a na prostoru bivše Jugoslavije desetak godina (u BiH od 2006.). "Institut povrata PDV-a je ugrađen u zakone svi država EU, a počiva na jednostavnoj tezi a to je da osoba koja ne živi ili ne privređuje u državi X ne treba ni da puni proračun te države", ističe Vincetić.

Ova kompanije se vodi krilaticom "Mi ne prodajemo robu. Mi vraćamo novac". Njihovi klijenti naime, dobijaju 100-postotni iznos PDV-a koji su platili u inozemstvu. Na kraju postupka klijenti dobivaju rešenje porezne uprave iz države u kojoj je nastao trošak i to rješenje im služi kao pravni osnov za legalno knjiženje oprihodovanog novca od povrata PDV-a, objašnjava nam proceduru Vincetić.

Kaže da je pravni osnov za povrat PDV-a bh. firmama iz država EU Direktiva 13 Europske unije. U većini država EU-a krajnji rok za podnošenje zahtjeva za povrat PDV-a za sve troškove nastale u 2010. godini je 30. 6. 2011.godine.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti