Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

MojPosao.ba istraživanje: Više od 50% ispitanika izgubilo posao zbog pandemije

13.04.2020. 14:24 / Izvor: Akta.ba

Više od 50% ispitanika, koji su trenutno nezaposleni,  izgubilo posao zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa

Većina ispitanika, njih 61%, zabrinuto da će izgubiti posao u narednom periodu

Za 33% ispitanika već je smanjena plata kao posljedica krize, a 54% očekuje umanjenje u narednom periodu

47% ispitanika radi od kuće a većina onih koji odlaze na posao osjeća se nesigurno

U istraživanju koje je sproveo  MojPosao.ba na temu kako koronavirus utiče na posao učestvovalo je 2.500 ispitanika, od čega je 67% zaposleno, a ostalih 33% bez posla. U ukupnom broju ispitanika njih 17% je ostalo bez posla zbog posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa, a među nezaposlenim ispitanicima, 53% je izgubilo posao upravo zbog toga.

Kao osnovne razloge gubitka posla u ovoj situaciji ispitanici mahom izdvajaju zatvaranja objekata odnosno zabranu rada objekta, smanjen obim posla, zatvaranje firme dok se u pojedinim slučajevima izdvaja i  nemogućnost rada na terenu, nemogućnost uvoza robe te drugi ekonomski razlozi.  Najviše ispitanika bez posla su upravo osobe koje su radile u najviše pogođenom sektoru, sektoru turizma i ugostiteljstva. U velikom broju posao su izgubili i radnici u maloprodaji i proizvodnji. Međutim, da su svi sektori pogođeni ovom krizom pokazuje i činjenica da se među  ispitanicima koji su ostali bez posla nalaze osobe iz svih sektora: zdravstva, marketinga, distribucije, finansija, prehrane, igara na sreću itd. 

Iako veliki broj nezaposlenih osoba aktivno traži posao navode da porast broja nezaposlenog stanovništva, zatvaranje objekata i smanjen obim posla doprinose beznađu. Oni koji posao ne traže tvrde da su odustali najviše zbog straha od zaraze virusom korona, a iskazuju zabrinutost i nepovjerenje prema mogućnostima zaposlenja u situaciji u kojoj se nalazi država i tržište rada. 

Većina  ispitanika koja ima posao (61%) navodi da su zabrinuti za gubitak posla u narednom periodu. Poslodavci su poduzeli mnoge mjere kako bi zaštitili radnike, a samo mali broj poslodavaca nije poduzeo nikakve mjere (4%). Najčešće mjere jesu rad od kuće (47%), nabavka zaštitnih maski za uposlenike (44%), nabavka zaštitnih rukavica (42%), nabavka dezificijenata (43%). Kako ispitanici navode poduzete su i neke druge mjere, od kojih su najčešće rad u smjenama, skraćeno radno vrijeme i izmijenjeno radno vrijeme po sistemu 2 dana rada 2 dana odmora ili dan rada dan odmora. 

Iako veliki broj radi od kuće, mnoga zanimanja zahtijevaju odlazak na posao. Ispitanici koji svakodnevno odlaze na posao, njih 55%, osjećaju se nesigurno na radnom mjestu.  Kao razloge za brigu navode strah od zaraze virusom korona uzrokovane nedovoljnim mjerama zaštite na poslu, zatim direktnog kontakta sa drugim ljudima, velikog broja radnika/ca u kompaniji. 

Među ispitanicima koji su još uvijek u radnom odnosu ima onih kojih su morali su uzeti godišnji odmor (13%) ili otići na neplaćeno odsustvo (8%). 

Većini radnika još nije umanjena plata (67%), a za 33%  njih je plata znatno smanjena u odnosu na period prije pandemije. Ispitanici koji su naveli da im plata nije umanjena, u većini (54%) očekuju umanjenje plate u narednom periodu kao jednu od mjera koja će se sprovesti kompanije kao odgovor na  pandemiju koronavirusa. 

“Posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusa za radnike u realnom sektoru su gubitak posla, smanjenje plate ili znatno izmijenjeni uslovi rada, a prema trendu tek slijede masovna otpuštanja radnika. Oni koji su ostali bez posla nemaju nade da će pronaći drugi. Oni koji nisu izgubili posao, strahuju da će ga izgubiti u narednom periodu ili da će im primanja biti znatno umanjena. Beznađe, nesigurnost i strah preovladavaju među radnicima”, rekla je Ena Muraspahić iz kompanije Kolektiv (MojPosao.ba), autorica ovog istraživanja.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti