MOL Grupa: Prenamijenjeni pogoni kako bi se proizvodila tekućina za dezinfekciju

26.03.2020. 08:28 / Izvor: Akta.ba
MOL Grupa: Prenamijenjeni pogoni kako bi se proizvodila tekućina za dezinfekciju

U Hrvatskoj će se proizvesti 50.000 litara sredstava, a dnevna proizvodnja u Mađarskoj iznosi također 50.000 litara.

MOL Grupa započela je novu proizvodnju dezinfekcijskih tekućina za ruke i površine kako bi se nadomjestio nedostatak takvih trenutačno iznimno potrebnih sredstava za zaštitu od koronavirusa. U Hrvatskoj će se proizvesti 50.000 litara sredstava, a dnevna proizvodnja u Mađarskoj iznosi također 50.000 litara. Proizvodnja je također pokrenuta i u Slovačkoj gdje će se proizvoditi 6-8.000 litara proizvoda dnevno.

Manjak tih proizvoda prisutan je na cijelom području djelovanja MOL Grupe.

Proizvođač maziva i član grupe MOL Lub prenamijenio je proizvodnju linije za pranje vjetrobranskog stakla u tvornici Almásfüzitő u samo tjedan dana. Pogon trenutačno radi 24 sata, svih sedam dana u tjednu u tri smjene, proizvodeći dnevnu zapreminu od 50.000 litara jako traženih sredstva - čime MOL značajno doprinosi poboljšanju naporima u borbi protiv posljedica uzrokovanih koronavirusom.

Kemijske formule za dva nova proizvoda stvorene su na temelju preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), te su testirani i odobreni u rekordnom vremenu od strane Nacionalnog instituta za farmaciju i prehranu u Mađarskoj, a s obzirom na situaciju sa širenjem opasne zaraze COVID-19. Etanol za proizvodnju sredstva za dezinfekciju ruku pribavlja se u Mađarskoj.

MOL Lub već je isporučio prve proizvedene količine državnim institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv koronavirusa, bolnicama i komunalnim poduzećima, prema uputama Operativne skupine koju je osnovala mađarska vlada. Proizvodnja i otprema održavat će se kontinuirano.

MOL koristi svoje nove proizvode i za zaštitu vlastitih djelatnika od koronavirusa u rafinerijama, proizvodnim pogonima i benzinskim crpkama, tako da bi se osigurala adekvatna zaštita zaposlenih na opskrbi energijom.

MOL Lub također radi na tome da ove proizvode što prije ponudi na maloprodajnim mjestima kako bi se olakšao trenutni nedostatak dezinfekcijskih sredstava.

MOL Hygi je zasad dostupan u 2-litarskim plastičnim bocama za recikliranje, ali od sljedećeg mjeseca isporučivat će se i u manjim dimenzijama u Mađarskoj.

MOL Grupa također je započela proizvodnju sredstava za dezinfekciju i u Slovačkoj i Hrvatskoj. U Hrvatskoj proizvodnju nosi INA, hrvatska članica koncerna, a u Slovačkoj VURUP, također članica MOL Grupe.

INA-in Dezinol koji su razvili stručnjaci INA Maziva nedavno je dobio odobrenje Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Sredstvo za čišćenje površine također se koristi u vlastitim pogonima tvrtke za zaštitu zaposlenika, a javnosti će biti dostupan u 0,6-litarskim bocama na INA sprodajnim mjestima u Hrvatskoj već krajem ovog tjedna.

MOL Grupa daje svoj doprinos borbi protiv novog koronavirusa

"U cijelom svijetu imamo nestašicu dezinficijensa, a radi se o jednom od ključnih oruđa za zaštitu od koronavirusa. U svjetlu pogoršane pandemijske situacije, u koordinaciji s mađarskom vladom, odlučili smo pokrenuti proizvodnu liniju na jednom od naših postrojenja u službi pružanja zaštite od virusa. Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredna rješenja. Prenamijenili smo tvornicu, pribavili potrebna odobrenja i optimizirali proizvodne procese u samo dva tjedna, što je rekordno vrijeme. Iskreno se nadamo da će sredstva za dezinfekciju ruku proizvedena u postrojenju Almásfüzitő dati značajan doprinos u borbi protiv ovog virusa. Zahvaljujem kolegama iz MOL Lub-a na izuzetnim naporima. Imamo odgovornost osigurati kontinuitet proizvodnje energije, rafiniranja i isporuke energije te trgovine pod svaku cijenu - čak i u najtežim vremenima i uz velike žrtve. Ali takvoj žrtvi MOL će se uvijek izložiti", rekao je predsjednik Uprave MOL Grupe Zsolt Hernádi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti