MOL Grupa preuzela Aurora Grupu, ulazi u proizvodnju reciklirane plastike

12.11.2019. 11:42 / Izvor: Akta.ba
MOL Grupa preuzela Aurora Grupu, ulazi u proizvodnju reciklirane plastike

MOL Grupa i Aurora obvezali su se na daljnji rast poslovanja u Njemačkoj, ali također i na širenje na srednju i istočnu Europu.

Nakon što je za tu transakciju ishodila uobičajena odobrenja, MOL Grupa objavila je da je od 31. listopada 2019. preuzela udio od 100 posto u njemačkom proizvođaču plastičnih spojeva Aurora. Zahvaljujući toj akviziciji, MOL Grupa jača svoj položaj u segmentu proizvodnje recikliranih, održivih plastičnih spojeva te među dobavljačima automobilske industrije.

MOL Grupa etablirani je proizvođač nerecikliranih polimera koji kontinuirano traži prilike za proširenje svog lanca vrijednosti u petrokemijskoj industriji prema proizvodima s većom dodanom vrijednošću. Kako bi dostigao taj cilj, MOL nastoji proširiti sinergije unutar svog trenutačnog portfelja proizvoda od polimera putem organskih i anorganskih razvoja, kako bi stekli visoko stručna znanja i sposobnosti u području proizvodnje nerecikliranih i recikliranih plastičnih spojeva. Akvizicijom Aurore MOL Grupa dodatno širi svoj portfelj proizvoda zahvaljujući Aurorinoj izvrsnosti u području inženjerske plastike i polipropilenskih spojeva temeljenih na reciklatima.

Aurora sa svojim inovativnih proizvodima i poslovnim modelima izvrsno nadopunjava postojeći petrokemijski portfelj MOL Grupe i pridonosi ispunjenju njenih ciljeva u području održivosti. S proizvodnim pogonima u blizini proizvodnih klastera i klastera za preradu plastike za automobilsku industriju u njemačkom Baden-Württembergu, Aurora se odlikuje jedinstvenim i učinkovitim poslovnim modelom zatvorene petlje. Aurora prikuplja industrijski plastični otpad, reciklira ga i zatim unaprjeđuje svojstva materijala i tako dobiva ojačanu plastiku koja odgovara uvjetima kupaca u industriji proizvodnje automobila. Dugoročni cilj spajanja iskustva MOL Grupe s Aurorinim iznimnim znanjima je dodatno ubrzati tržišni rast i pritom ublažiti opterećenje okoliša.

Ova akvizicija još je jedan važan korak u transformaciji MOL Grupe s ciljem da postane vodećim igračem u kemijskoj industriji u srednjoj i jugoistočnoj Europi, nakon partnerstva s njemačkim APK-om u recikliranju plastike. Pridodavši Auroru svom portfelju, MOL Grupa može ojačati svoju prisutnost u automobilskoj industriji, strateškom segmentu za MOL, te istovremeno odgovoriti na rastuće potrebe svojih kupaca za održivijim proizvodima.

"Aurorini proizvodi temeljeni na reciklatima izvrsno nadopunjuju našu postojeću liniju proizvoda i naglašavaju naše sve snažnije napore za postizanjem održivog razvoja. Nastojeći ojačati položaj MOL Grupe kao dobavljača automobilske industrije, prepoznali smo proizvodnju spojeva kao ključnu djelatnost koju želimo uklopiti u svoj proizvodni portfelj", izjavio je Ferenc Horváth, izvršni potpredsjednik za preradu i prodaju MOL Grupe.

Vodeće rejting agencije na području zaštite okoliša, društva i upravljanja, uključujući Dow Jones Sustainability Indices (čiji je MOL jedini novi član iz Europe), MSCI i Sustainalytics, prepoznali su MOL-ove napore u polju održivosti i prijelaza na niskougljičnu ekonomiju.

O MOL Grupi

MOL Grupa je integrirana, međunarodna naftna i plinska kompanija sa sjedištem u Budimpešti, Mađarska. Uz tradiciju dužu od 100 godina u svojoj industriji, djeluje u više od 40 zemalja, a njena dinamična međunarodna radna snaga broji 25 000 ljudi. Aktivnosti istraživanja i proizvodnje MOL Grupe temelje se na više od 75 godina iskustva u području ugljikovodika. Grupa trenutačno ima proizvodne aktivnosti u osam zemalja te istražnu imovinu u 13 zemalja. Unutar integriranog lanca opskrbe MOL Grupe posluju četiri rafinerije i dva petrokemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj. Grupa u vlasništvu ima mrežu od 2 000 servisnih postaja u deset zemalja srednje i jugoistočne Europe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti